Himma

Med tidstypiska detaljer och noggrant arbete har familjen skapat sitt drömhem i Ljunghusen

Det var tre år sedan Malin och Fredrik föll för det gamla huset med sin vackra punschveranda och hundra år gamla knarriga trägolv. Med stor noggrannhet och tidstypiska detaljer har de skapat ett hem för hela familjen att trivas i.

Bild: Sofi Sykfont
Ljunghusens vackra tallskogs-område ligger Malin och Fredriks hus. Tomten är stor och rymmer både ett parti naturtomt och en stor gäststuga. Huset som är från 1917 var från början byggt som en tjänstebostad till ett större hus i närheten.
Bild: Sofi Sykfont
– Jag insåg direkt potentialen i det här huset och såg framför mig hur det skulle kunna bli,
berättar Malin.
Till huset hörde också något så unikt som en badhytt nere vid stranden. Paret som i flera år renoverat det hus de då bodde i drog sig inte för att köra i gång en stor renovering igen.
Bild: Sofi Sykfont
– Vi hade bara en månads dubbelboende innan vi flyttade in. Då målade vi utsidan, satte upp panelen i vardagsrummet och slipade alla golven.
Under den första sommaren totalrenoverades också gästtoaletten och tvättstugan, och under hösten vinterbonades punschverandan.
Malin och Fredrik har gjort många saker helt från grunden så det har varit en omfattande renovering. Fredrik som är i byggbranschen har gjort det mesta själv utom kakling, el och vvs, och
Malin har stått för all målning.
– Jag vill att det ska vara en varm och skön känsla i vårt hem, men också att allt är tidstypiskt för husets ålder. I ett sådant här hem ska exempelvis inte golv, paneler och snickerier vara högblanka.
För att få fram den tidstypiska känslan från husets ursprung har de köpt beslag, dörrar och andra detaljer från bland andra Byggfabriken och Qvesarum byggnadsvård.
– Det ska inte bara vara nytt som ser ut som det gjorde förr, utan vi vill att det verkligen är reproduktioner från en gammal förlaga. Samtidigt vill vi inte heller ha skamfilade original utan allt ska kännas nytt och fräscht.
Viktigt är också att allt som finns i hemmet är hållbart över tiden, även inredningen.
– Det ska kännas rätt även om tio eller femton år. Jag går mycket på lust och köper sådant som jag gillar. Ibland blir det saker jag inte vet var jag ska ha. Samtidigt är det ingen spontanshopping, utan jag tänker alltid efter först. Jag vill ju ha en harmonisk helhet.
Bild: Sofi Sykfont
Att planera och tänka långsiktigt är viktigt för Malin.
– Jag gillar tanken på att barnen kan ärva sak-erna sen, och att det finns ett värde som består. Det ska inte bara vara något som är trendigt just nu eller kopior. Jag köper hellre några få saker som är lite dyrare än många billiga, säger Malin och fortsätter:
– Självklart handlar vi även billigt ibland som exempelvis på Ikea, Sopstationen i Malmö, Bukowskis eller på olika loppisar. Saken är den att jag gillar hållbarhet.
Hela hemmet har en hemtrevlig känsla och en mild färgskala som går i vitt, beige, grått och brunt, med några få inslag av blått och gult.
– När vi kommer hem vill vi få en avslappnande känsla av att det är harmoniskt, varmt och avkopplande. Det får inte vara stelt. Därför har vi valt lugna färger. Jag gillar lugna färger. Har man samma färgskala i hela hemmet kan man dessutom flytta runt saker och ting, och det är ju smidigt.
Malin hittar mycket av sin inspiration från olika magasin och från Instagram.
Bild: Sofi Sykfont
– Jag tycker det är viktigt att tänka på vilken känsla man vill få fram i hemmet. Jag köper alltid bara saker som jag tycker om, och sparar hellre till något jag -verkligen gillar än köper något halvdant. Bygger man upp något efterhand så blir det en bra helhet och det blir inte så dyrt om man sen skulle vilja ändra lite.
Köket har precis blivit klart för en månad sedan, det blev ingen totalrenovering utan snarare en uppfräschning av det gamla köket. Här finns nu också trägolv och paneler precis som i resten av huset.
– Det var en chansning när vi tog bort golvet, vi visste inte hur det skulle se ut under, men det såg rätt hyfsat ut, vi fick bara slipa det. Köksluckorna och lådorna har vi slipat och målat och de har fått nya tidstypiska handtag. Överskåpen tog vi bort och ersatte med en öppen hylla.
Det som återstår att göra är hallgolvet och ett rum på ovanvåningen.
Bild: Sofi Sykfont
– Vi har renoverat i princip hela tiden sen vi köpte huset för tre år sedan. Dessutom renoverade vi vårt förra hus innan dess. Nu återstår bara några mindre detaljer på ovanvåningen, det känns bra. Barnen är uppvuxna med att vi jobbar och fixar med huset.
Fakta

Hemma hos

Här bor: Malin Tjärnström och Fredrik Walles, Chloe, 12 år, och Charlie, 8 år.

Gör: Malin jobbar på ett kontor dagtid och med homestaging, styling och inredningskonsultationer för mäklarkunder två kvällar i veckan. Fredrik jobbar i byggbranschen.

Var: Villa från 1917 i Ljung-husen, 130 kvm med -gäststuga på 35 kvm.

Gå till toppen