Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ljudlig protest gick inte spårlöst förbi

”Spårvägen som ingen behöver, kostar en himla massa klöver.” Så lät det från demonstrationståget, som ett år efter spårvägsbeslutet bar fram en sorgens krans i Lund.

Demonstranterna syntes och hördes i lördagsrusningen, ett år efter tekniska nämndens ja till spårvägen.Bild: Lars Brundin
Ett 30-tal Lundabor marscherade efter lunchtid på lördagen från Bantorget till Stortorget och Stadshallen för att lägga ner kransen med texten ”Till minne av ett dumt beslut” och ”Arga Lundabor skänkte kransen”.
– Jag är förbannad över att de har valt ett gammaldags system för att lösa transporter, som dessutom är det dyraste alternativet, sa Marco Ricci, som gick i täten.
Följet väckte uppmärksamhet och kommentarer längs Lilla Fiskaregatan.
– Jag tycker att det är lite tramsigt. Det är ju redan igång, sa Anki Ottosson, som stannade till och tittade när demonstranterna passerade.
– Allt bestäms över våra huvuden. Det är helt rätt att protestera och framföra sin åsikt, tyckte däremot Lars Göran Tornhall som stod lite längre bort.
Spårvägsmotståndarna hördes lång väg. Tove Persson skakade stolt sin far, läkarens, öronbedövande slädbjällra och många fler än Margareta Sjöstedt ringde i små klockor.
Sven Heilo, som i vanliga fall spelar tenorhorn, bjöd på fanfarer med C-kornett i protest mot en spårväg som inga ”vanliga människor att ha anledning att åka.”
– Jag är så irriterad över hur det här har gått till. Man har inte brytt sig om att folk har ramlat och slagit ut tänderna och att trafiken har letts om till gator som inte tål det. Man kan inte heller hålla sig ren med lervällingen, sa han.
Så här förklarade Lotte Möller från Spårvägen skenar lördagens aktion:
– Vi vill påminna om att det fortfarande finns en opinion. Vi vill inte ha fler spårvägslinjer. Det är valår i år och det är bra att frågan hålls levande.
Demonstranterna hade laddat upp med argument vid Grand inför marschen.Bild: Lars Brundin
Marco Ricci gick i täten med sorgekransen. Han vill hellre ha elbussar vars sträckning det är lätt att lägga om.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen