Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den passionerade prilligheten

Boel Marie Larsson som Lettice Bouffet, som här agerar bödel, och Vanessa Poole som väninnan Lotte Schoen.Bild: Diego Monsivais Garcia
Engelska förstås, men också tyska, holländska och danska talas det i den tilltagande trängseln i teaterhuset Bastionens foajé. På kort tid har regionen utökats med två nya engelskspråkiga teaterkompanier, från House of International Theatre i Köpenhamn till Playmate Theatre Malmö.
Ett efterlängtat tillskott i kulturlivet, av intresset för gästspelet på Bastionen att döma. De tre föreställningarna av Peter Shaffers klassiska komedi ”Lettice and Lovage” är slutsålda till sista plats och i publiken blandas grånade anglofiler med klungor av vad som tycks vara internationella studenter.
Pjäsen skrevs ursprungligen för brittisk teaters grand old lady Maggie Smith, som hade stora framgångar i rollen som den excentriska guiden Lettice Bouffet. Så är också kvinnotypen Bouffet representerar högt älskad och väl förankrad i den brittiska berättartraditionen; en äldre, ensamstående tant med ett oväntat intresse för ond bråd död. Prillig, men med viss logik i galenskapen.
I Playmate Theatres och regissören Robin Gotts version görs hennes roll av Boel Marie Larsson medan Vanessa Poole ses som hennes tidigare chef och väninna Lotte Schoen. Tillsammans odlar de sitt gemensamma intresse för historiens många blodiga avrättningar genom att iscensätta dem på nytt med sig själva i rollerna som bödel och offer. Humorn är av det lättillgängliga slaget, där just kontrasten mellan de präktiga tanterna och passionen för rysligheter är ett återkommande grepp. Samspelet mellan Larsson och Poole är väloljat och habilt, men tappar då och då i fart och hade vunnit på en större dynamik och variation i uttrycket.
Ett lyft ges när Kevin Benn gör entré på scenen som advokaten Bardolph. Också Benns karaktär hör till de klassiska brittiska rollerna; yrkesmannen som försöker upprätthålla sin värdighet i ett allt mer kaotiskt sammanhang. När han omsider dukar under inför damernas prillighet och blir en del av galenskapen når dramat sin höjdpunkt.
Milt underhållande, men inte oförglömligt men avgjort en nisch i regionens teaterliv som behöver fyllas. Med tre uppsättningar på ett år har Playmate Theatre fått upp farten och hittat publiken. Det ska bli spännande att se vilken riktning ensemblen tar i framtiden.
Gå till toppen