Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Hjälp polisen. Satsa på tullen.

Statsminister Stefan Löfven (S), civilminister Ardalan Shekarabi (S) och kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), tittar på när Tullverkets sökhund Molly visar vad hon kan.Bild: Johan Nilsson/TT
Det är lätt att låta sig förledas av Mollys älskliga, ystra yttre. Men skenet bedrar. Molly är ett av Malmötullens vassaste vapen. Eller mer korrekt: hennes nos är det.
Molly är en sökhund med fenomenal förmåga att få korn på sådant smugglare vill föra in i Sverige: må det sedan vara narkotika, vapen eller sprängmedel.
När statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) på måndagen besökte Malmö och Tullverket på Lernacken fick Molly visa hur hon jobbar. Och ministrarna imponerades.
Men Molly skulle behöva fler kollegor. Både tvåbenta och fyrbenta. För innan Molly kan gå till verket måste någon av hennes tvåbenta arbetskamrater hitta en misstänkt bil. Och när i runda slängar 10 000 motorfordon anländer via Öresundsbron under ett dygn blir det ungefär som att leta efter nålen i höstacken.
Nu vet tullpersonalen med utbildning och erfarenhet var i höstacken de ska leta för att öka sannolikheten att hitta den där nålen. Men som Michael Nelander, kompetenscenterchef vid Tullverket, beskrev situationen under sin dragning för Löfven och Shekarabi: tullen är mer frånvarande än närvarande.
Det gäller vid Lernacken och det gäller vid landets yttre gränser i stort, i hamnar såväl som på flygplatser.
Nattetid finns exempelvis endast en gränsskyddsgrupp – som består av halvdussinet tullare – i tjänst. I hela Sverige.
Hur många smugglare avskräcks av det?
Nelander uppskattar att tullen i Malmö hittar 5-10 procent av allt smuggelgods, men det är en bedömning som till stor del vilar på magkänsla. Att säkert veta hur mycket som slipper igenom är omöjligt. Men mycket är det.
Den bosniske åklagaren Goran Glamocanin beskriver Sverige som den bästa marknaden för illegala vapen från Balkan.
"Det är på grund av den stora efterfrågan. Dessutom finns välorganiserade mottagare med upparbetade kanaler sedan lång tid tillbaka", säger Glamocanin till Aftonbladet.
Insmugglad narkotika, alkohol och cigaretter utgör en grund för den organiserade brottslighetens ekonomi. Insmugglade vapen höjer de kriminella nätverkens våldspotential och underbygger deras våldskapital – det som får vittnen att hellre tiga än tala.
Svensk polis är i kris. Färre grova brott klaras upp. Erfaren personal flyr. Dödsskjutningar, oftast uppgörelser mellan kriminella, stjäl en orimligt stor andel av de begränsade resurserna.
Regeringen slår närhelst tillfälle bjuds på trumman för sina satsningar på ökade resurser till polisen och skärpta straff. Så även vid besöket på Lernacken.
Men om vapen, narkotika och annat smuggelgods kan stoppas innan det kommer in i landet är mycket vunnet. Om gängens tillgång till vapen stryps måste deras inbördes konflikter skötas med andra, förhoppningsvis mindre dödliga medel än militära automatvapen och handgranater. Det borde minska riskerna för allmänheten och för de poliser som måste konfrontera de kriminella.
Tullen i Malmö får förstärkning i årets budget. Men det bör finnas utrymme för mer. Löfven vill bekämpa den grova, organiserade brottsligheten "med alla medel". Att satsa på tullen kan bidra till att lösa polisens kris.
Gå till toppen