Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ölbloggen

Håkan Engström: En Franken-Stein i Stockholm?

Zum Franziskaner blir att räkna med.

Zum Franziskaner vid Skeppsbron i Stockholm sägs vara landets äldsta krog, grundad runt år 1420. Men krogens bästa tid? Den är typ nu.
Imorgon öppnar ölkrogen igen efter renovering. Och det finns massor av frankiskt öl i faten.
Zum Franziskaner är en fantastisk lokal, som jag genom åren besökt enbart för miljön. Jag har suttit där inne med en bok och druckit en flaska veteöl så långsamt det går utan att det anses som att jag sitter i vägen. Kanske har det någon gång blivit två. Men för folkliv och verkliga ölupplevelser har jag fått dra till andra ställen.
Men sedan juli har krogen nya ägare. En av dem är Stene Isacsson, som i decennier varit en av de drivande på landets viktigaste ölkrog: Akkurat. Den har varit branschledande, men på senare år verkar Stene Isacsson ha lessnat på den utveckling som han varit med och drivit. Han verkar, som jag, ha sökt sig tillbaka till klassikerna.
På Akkurat har han i tre år genomfört Bamberg- och Frankenveckor, i februari. Jag har varit där varje gång. Det har varit storartade upplevelser, med förstklassiga lageröl med en mångfald som få svenska öldrickare anar finns i denna lilla region.
Krögaren har förstås kontakterna kvar, så när han nu öppnat i ärevördig "tysk" ölhall finns massor av öl från den regionen i sortimentet. Bambergbryggerierna Special och Schlenkerla – berömda för sina ypperliga rauchbier – har fasta kranar. Därutöver serveras öl från Nynäshamns Ångbryggeri, ett av landets bästa, samt frankiska öl ur tre gästkranar.
Vid nyöppningen imorgon finns Gänstaller Pils, Gänstaller Weisse, Spezial Märzen, Schlenkerla Helles, Heckel Vollbier, Zehendner Export samt Günther Schwarz.
Gå till toppen