Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Fortsätt sprida myndigheter.

Löfven och Shekarabi i måndags.Bild: Johan Nilsson/TT
Staten flyttar ut. Regeringen har tidigare bestämt att omlokalisera ett dussin myndigheter från Stockholm. På torsdagen klubbas beslut om ytterligare nio flyttlass. Sammanlagt berörs omkring 900 heltidstjänster när myndighetsverksamheter helt eller delvis förläggs på andra håll.
Det har varit för mycket Stockholmsfixering i svensk statsförvaltning, förklarade statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff i Malmö i måndags. Det klingade lätt populistiskt så här under ett valår, men det är inte utan att han har en poäng. Som civilminister Ardalan Shekarabi (S) konstaterade har det funnits tendenser till centralisering i smyg. Myndigheter har på eget initiativ flyttat fler och fler jobb till Stockolm.
Den trenden måste brytas - Sverige är så mycket större än huvudstadsregionen och det går utmärkt att rekrytera rätt kompetens även på annat håll. Att landet fått fler högskolor och universitet har bland annat motiverats med att färre ska behöva flytta för studier. Då vore det märkligt att fortsätta hänvisa de examinerade till Mälardalen om de vill jobba för statliga myndigheter.
Det är också väsentligt att ingen del av landet känner sig övergiven av staten. Men då kan det vara väl så viktigt att mer grundläggande funktioner finns tillgängliga och fungerar väl. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, polisen – ingenstans får det kännas som om staten har retirerat.
Närvaron av statliga myndigheter spelar roll. Den insikten tycks ha varit avgörande för beslutet att flytta biståndsmyndigheten Sidas drygt 500 tjänster från Stockholms innerstad till förortskommunen Botkyrka. Men nu uttrycks oro över att de tjänsteresande anställda får för många mil till Arlanda flygplats.
Kanske vore det läge för regeringen att tänka om och istället förlägga Sidas verksamhet till Malmö? Kompetens finns det gott om, liksom tänkbara lokaliseringar – och det är nära till Kastrup.
Nu går Malmö inte lottlöst i vilket fall.
Tullverket flyttar minst 30 tjänster till Malmö. Därutöver har det tidigare beslutats om 50 nya tulltjänstemän för att stärka kontrollarbetet vid gränsen. Båda besluten är välmotiverade mot bakgrund av smugglingen över Öresund. Mycket kan vara vunnet i kampen mot den grova kriminaliteten i Skåne om inflödet av narkotika, vapen och annat smuggelgods stryps.
Även Tillväxtverket förlägger ytterligare verksamhet till Malmö och Myndigheten för tillgängliga medier flyttar samtliga tjänster till staden. Trafikverket och Kronofogdemyndigheten flyttar verksamhet till Kristianstad. Borås, Mölndal, Göteborg och Sundsvall är andra orter som berörs av regeringens planer.
Det hela kan likna ett stort arbetsmarknadsprojekt där befintliga jobb pytsas ut över landet. Som sådant vore det svårmotiverat med tanke på att varje myndighetsjobb har en flyttkostnad på ungefär en miljon kronor, enligt Riksrevisionens beräkningar. Men nu är det något annat det handlar om.
"Det är viktigt att alla delar av vårt land känner att man är med i framtidsprojektet Sverige", betonar Löfven.
Så sant. Trenden med att sprida statliga verksamheter över landet kan gott hålla i sig. Men den bör förstås följas upp av andra åtgärder som bidrar till att knyta samman landet. Som höghastighetståg. Även med dagens alla digitala möjligheter behövs personliga möten. Och inte tänker väl regeringen att de utflyttade myndigheternas anställda också långsiktigt ska resa med klimatstressande inrikesflyg?
Det är utmärkt att regeringen har insett att Myndighetssverige i högre grad bör förgrena sig utanför huvudstaden. Nu återstår bara att minska Stockholmsfixeringen även på andra områden.
Gå till toppen