Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förundersökning mot sparkad chef läggs ner

Förundersökningen mot en tidigare chef på Akademiska hus i Lund läggs ner. Det meddelar Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Det blir inget åtal mot en tidigare chef på Akademiska hus. Arkivbild.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Den tidigare misstänkte mannen och ett byggföretag polisanmäldes av bolaget sedan en internutredning funnit att mannen bland annat skulle ha betalat renoveringen av sitt privata sommarhus med skattemedel.
Internutredningen visade även att mannen skulle ha godkänt felaktiga fakturor. I samband med statliga fastighetsbolagets internutredning avskedades mannen men nu väljer åklagaren, som inte kunnat styrka misstankarna mot den tidigare chefen, att lägga ner förundersökningen.
I samband med anmälan kom bolaget och den anställde överens om att han skulle avsluta sin anställning omedelbart. Att förundersökningen läggs ner ändrar inget i förhållandet mellan den före detta chefen och bolaget.
– Nej, man måste skilja mellan den straffrättsliga och den arbetsrättsliga utredningen. Vi tycker fortfarande att han har brustit i lojalitet mot bolaget och vi har inget förtroende för honom som chef, säger Akademiska hus chefsjurist Carolin Åberg Sjöqvist.
Akademiska hus interna utredning har inte visat att någon utomstående har lidit ekonomisk skada av händelsen.
– Nej, det har vi inte sett, då hade vi tagit tag i det direkt, säger Carolin Åberg Sjöqvist.
Gå till toppen