Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Åklagaren: Peter Madsen band fast och torterade sitt offer

Peter Madsen band fast Kim Wall och torterade henne till döds, enligt åklagaren. Det visar den stämningsansökan som offentliggjordes på tisdagen.

Peter Madsen hade förberett sig för att mörda när han tog med den svenska journalisten Kim Wall på en utbåtsfärd i Öresund den 10 augusti 2017.
Han tog med sig flera verktyg enligt den stämningsansökan som enligt dansk praxis blev offentlig idag – sju dagar efter att åtalet lämnades in.
Åklagaren anser sig nu veta hur det gick till när Kim Wall bragtes om livet. Peter Madsen ska ha bundit henne och förgripit sig på henne innan han slutligen dödade henne antingen genom strypning eller genom att skära halsen av henne.
I listan över bevis i stämningsansökan nämns också en bärbar dator samt en extern hårddisk.
Danska polisens kriminaltekniker i tornet på ubåten Nautilus vid den tekniska undersökningen.Bild: Johan Nilsson/TT
Läs mer: Åklagaren vill låsa in Madsen på livstid
För en vecka sedan lämnades åtalet mot den danske uppfinnaren Peter Madsen in till tingsrätten. Brottet: mord på den svenska journalisten Kim Wall under en utbåtsfärd i Öresund den 11 augusti 2017.
Läs mer: Detta har hänt sedan Kim Wall försvann
Madsen hävdade först att han släppt av henne och har sedan lämnat två olika versioner av hur Kim Wall skulle ha dött genom en olycka ombord. Åklagaren menar å sin sida att den rättsmedicinska undersökningen visar att Kim Wall antingen blev strypt eller fick halsen avskuren.
Åklagare Jakob Buch-Jepsen vid en pressträff vid polishuset i Köpenhamn med anledning av att åtalet mot Peter Madsen lämnades in.Bild: Johan Nilsson/TT
Åklagaren kräver livstids fängelse. Den rättspsykiatriska undersökningen som var klar i december visar att han är tillräckligt frisk för att sitta i fängelse. Ett alternativ är dock att han döms till "förvaring" - vilket innebär att han blir inlåst på obestämd tid. Efter tolv år kan ett sådant straff tidsbestämmas.
Fakta

Så gick mordet till enligt åklagaren

Någon gång mellan 22.00 den 10 augusti och 10.00 morgonen därpå övermannar Peter Madsen journalisten Kim Wall nere i ubåten UC3 Nautilus. Han binder fast henne i huvud, armar och ben.

Sedan inleds en tortyrliknande misshandel där Peter Madsen sticker och skär sitt offer med kniv eller skruvmejsel.

Han förgriper sig på henne sexuellt och dödar henne slutligen genom att antingen strypa eller skära halsen av henne.

Därefter använder han verktyg han haft med sig för att stycka kroppen. Han spänner bland annat fast metallrör på flera kroppsdelar innan de dumpas i vattnet.

Fakta

Ännu är inte allt i utredningen känt

• Åtalet mot Peter Madsen lämnades till Byretten i Köpenhamn, motsvarande tingsrätten i Sverige, den 16 januari.

• Åtalet består av en stämningsansökan och en förundersökning.

• Stämningsansökan är en kortfattad översikt över brottsrubriceringarna och det bevismaterial åklagaren tänker lyfta fram i rätten.

• Förundersökningen är själva utredningen, med alla detaljer, utskrivna förhör, fotografier, ritningar och promemorior. Allt material som åklagaren tycker behövs för att driva målet i domstol.

• Först på tisdagen blev innehållet i stämningsansökan offentlig, enligt dansk praxis.

• Detaljerna, själva förundersökningen, offentliggörs först i samband med rättegången, som ska börja den 8 mars..

Läs alla artiklar om: Mordet på Kim Wall
Gå till toppen