Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Strömavbrott på Sus i Lund – alla planerade operationer ställs in

Sus i Lund har haft problem med strömförsörjningen sedan onsdagsförmiddagen. Endast akuta operationer och undersökningar genomförs under onsdagen och torsdagen.

Det har varit problem med strömförsörjningen sedan halv 11-tiden på onsdagen. Anledningen är en avgrävd kabel utanför barn- och ungdomssjukhuset, där ett kulvertbygge pågick.
Patienter som är högst prioriterade till operationer och undersökningar har fått behandling.
– Övriga har stoppats idag (onsdag) och imorgon (torsdag), säger Magnus Aspegren, pressansvarig vid Sus vid 17.30-tiden på onsdagen.
Om man som patient har en operation eller undersökning inbokad på torsdagen ska man komma till sjukhuset, såvida inte sjukhuset meddelat något annat. Akutverksamheten fungerar som vanligt, så länge ”inget händer under kvällen”, säger Magnus Aspegren.
Har ni någon prognos för när problemet med strömmen är åtgärdat?
– Det pågår ett intensivt arbete med att öka kapaciteten i strömförsörjningen så att man kan gå upp i full verksamhet i Lund. Det kommer pågå under kvällen och eventuellt under natten. Det kan vara ett förbättrat läge redan under kvällen, men det kan också dröja ett dygn eller så. Det är det närmsta vi kan säga nu, säger Magnus Aspegren.
Hela sjukhusområdet har drabbats av flera strömavbrott under onsdagsförmiddagen och avbrotten fick konsekvenser för bland annat röntgenutrustning, dialysverksamhet och operationer, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.
Patienter som varit inlagda på Sus har fortsatt att vara det även efter att problemen med strömförsörjningen inleddes och akuta operationer har genomförts.
– Sedan vet jag inte om man behövt skicka hem patienter som kommit hit för operation, jag har inga siffror på det och därför vet jag inte heller hur man hanterat det, säger Magnus Aspegren.
Sedan 11-tiden var det stabsläge på Sus i Lund. Det innebär att personer i ledande ställning som finns i tjänst samlas för att hitta lösningar.
En särskild krisledningsgrupp är upprättad. Anställda uppmanades att släcka lampor och stänga av datorer som inte behövdes för nödvändig utrustning.
Ambulanser omdirigerades under dagen till andra sjukhus.
– Det upphörde vid 14-tiden. Då släppte man tillbaka ambulanserna till Lund, säger Magnus Aspegren.
Gå till toppen