Botaniska trädgården brukar ha tre extra anställda på heltid under sommarhalvåret, och ett par gymnasieungdomar som klipper gräs och dylikt under semesterveckorna. I år finns inga pengar till säsongsanställda alls. Hela trädgården ska skötas på ordinarie bemanning.
– Vi kommer vara tre personer som ska sköta hela trädgården under det mesta av sommaren, säger föreståndare Bente Eriksen.
Det är hon som måste bestämma vad trädgården ska spara in på, när den i år bara ser ut att få basanslaget från kommunen och Universitetet.

Hundra olika sorters blommor brukar trädgårdsmästare Åke Hansson plantera i sommarblomsrabatten. "Mångfalden kommer minska" säger han.
Bild: Botaniska trädgården
Annons
– Vi kommer inte att ha någon sommarblomsrabatt till exempel. Den kostar nästan en hel tjänst under vår och sommar att sköta. Vi plockar bort saker ur våra samlingar som vi tror inte är så värdefulla och som kan ersättas om vi en dag får lite bättre ställt. Det är pelargoner, fuchsior, dahlior. Vi kommer inte heller att kunna sköta alla områden så fint som vi brukar ha det.
Annons

”Känn doften. En del har varit här i många år”. Så säger trädgårdsmästare Åke Hansson om samlingen av pelargoner. I år finns inte personal för att sköta om den. Allt ska bort, säljas eller slängas.
Bild: Tom Wall
De senaste åren har Botan fått extra tillskott. Ett arv på en halv miljon, pengar för Universitetets jubileumsår, och kommunala pengar som gått till att anställa en pedagog och en arborist.
– Nu är det slut och vi har inte lyckats få in pengar till projekt heller. Så nu är vi nere på basanslaget, och vi har fått veta att vi inte kan vänta oss att det kommer att ökas de närmsta fem åren, säger Bente Eriksen.
Kommunen bidrar med två miljoner kronor varje år, Universitetet med 11 miljoner kronor. För att kunna hålla de senaste årens ambitionsnivå skulle Bente Eriksen behöva ytterligare en och en halv miljon kronor specifikt till tjänster. Det innebär att det inte funkar att söka pengar till exempel från fonder, som väldigt sällan ger till löner för att upprätthålla allmän verksamhet.
– Det enda jag kan hoppas på är att det finns sponsorer som går in och kan täcka upp. Vi är väldigt beroende av gåvor.
Lunds universitet uppskattar både Botaniska trädgården och det arbete Bente Eriksen gör betonar vicerektor Bo Ahrén. Han är också ordförande för Lunds universitets kultur- och museiverksamheter.
Annons
– Vi får inga anslag för att driva en trädgård, utan det är sedan gammalt den tillhör Lunds universitet. Det är fantastiskt för Lund, och det är också en tillgång för ett universitetet, man kan ha det för forskning och undervisning.
Annons
Budgeten för i år har precis börjat gälla och är inget som går att rucka på nu.
– På kort sikt är det viktigt att man håller budget, och tittar på om man kan få in extra pengar. Sen måste man lägga en långsiktig handlingsplan. Man kan arbeta med externa finansiärer. En annan sak man kan göra är att titta på ambitionsnivån för att få en långsiktig hållbarhet.

Tulpanrabatten är borta om fem år om inte tusentals nya tulpanlökar planteras varje år för att ersätta de som blivit för gamla.
Bild: Lena Philipson
På medellång sikt utarmas ytterligare en anslående del av trädgården redan nu av de fattigare tiderna. Till hösten kommer Bente Eriksen och personalen inte att plantera de vanliga 3 000 tulpanlökarna som ska ersätta de som blivit för gamla.
– Tulpanlökar håller i fem år. Sätter vi inte nya lökar i fem år så kommer det inte att finnas några kvar, säger Bente Eriksen.