Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Lägg inte skulden för missförhållandena i skolan på barnen.”

Ge de vuxna i skolan verktyg att bryta våldsspiraler genom att möta barnen lugnt och respektfullt, skriver de två vänsterpartisterna Hanna Thomé och Anders Skans.

När vuxenvärlden fallerar kan det aldrig vara barnens fel, skriver artikelförfattarna.Bild: JESSICA GOW / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Våld och hårda ord är vanligt i Malmös skolor. Här måste vuxenvärlden vara tydlig: detta är inte acceptabelt. Men det är inte heller acceptabelt att vuxna skriker på barn.
Ingen ska behöva utstå kränkningar och hot på jobbet. Alla har rätt till en hållbar arbetssituation utan för mycket stress. Men lägg inte skulden för missförhållandena på barnen.
När vuxenvärlden fallerar kan det aldrig vara barnens fel. Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag och är till för att barn ska få utbildning och trygghet och bli självständiga.
Barn har rätt till stöd och trygghet även när de bråkar och ställer till oreda. I det läget är det dessutom ännu viktigare. Det är skolans ansvar att hjälpa även de elever som av olika anledningar inte anpassar sig efter skolans regelsystem.
Problemen i skolan måste skyllas på dem som har makt att förändra. Lösningen är inte en utan flera.
Skolan behöver mer resurser, till exempel fler vuxna som har tid att reflektera och sätta sig ner med ett enda barn när det krävs.
Kommunledningen i Malmö, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger att de storsatsar på Malmös skolor i budgeten för 2018. Men det är inte sant. De nya, cirka 300 miljoner kronor som avsatts är bara en kompensation för att det nu går fler elever på skolorna samt för pris- och löneökningar. Det är inte tillräckligt.
Malmö har, för att ta ett exempel, 53 barn per grupp på stadens fritidshem, rikssnittet är 10 färre. Stödet till nyanlända barn är också bristfälligt. De som inte kan språket lämnas ofta ensamma att klura ut hur allt fungerar.
Dagens betygs- och provhets skapar svåra stressproblem hos vissa elever. Det sorterar ut dem som inte har stöd hemifrån.
I Malmö ger skolorna läxor där eleverna måste ha hjälp från första klass. Vad ska de barn göra som inte har någon hemma som kan hjälpa dem? Många ger upp. Vissa blir tysta och inåtvända, andra utåtriktade. Ofta erbjuder inte skolorna läxhjälp förrän i högre klasser. Då kan det vara för sent. Vänsterpartiet anser att skolarbetet ska göras i skolan. Precis som vuxna har barn rätt till fritid. Skolan har ansvar för utbildningen. Det kan inte läggas över på barnens hem.
Den stress och den underbemanning som råder på Malmös skolor resulterar ibland i en omöjlig uppgift för personalen. Det går att förstå att vissa tappar humöret, men det är inte godtagbart.
Alla skolor borde ha en strategi för hur personalen ska arbeta för att bemöta barnen på ett bra sätt. Ge de vuxna i skolan verktyg att bryta våldsspiraler genom att möta barnen lugnt och respektfullt. Pedagogerna behöver få mer tid till vidareutbildning, samarbete kollegor emellan och reflektion. I Malmös hårda skolmiljö är genusutbildning och frågor kring bemötande grundläggande för att destruktiva beteenden ska kunna brytas.
Vänsterpartiet är emot det fria skolvalet. Enligt Skolverket har det bidragit till ökad segregation. Det är inte konstigt, det är lättare att byta skola än att förändra den skola du är på. Till hösten införs ett obligatoriskt skolval för alla Malmöbarn, alla föräldrar måste alltså välja vilken skola deras barn ska gå på. Men det löser inte de problem som finns, det flyttar bara ansvaret från politikerna till föräldrarna.
Ingen har råd med dåliga skolor. Alla barn – oavsett om de har föräldrar som väljer ”rätt” eller inte – har rätt till en bra skola. Skolvalet har dessutom ett allvarligt systemfel: det gör att skolorna fokuserar på att konkurrera om eleverna istället för att utveckla den verksamhet som finns.
Politiker har sänkt den svenska skolan genom att ge den otillräckliga resurser, genom att öka lärarnas administrativa börda, genom att fokusera på att mäta kunskap istället för att skapa kunskap och genom att införa fritt skolval, något som skapat segregation. Det är därför ett politiskt ansvar att ställa dagens situation till rätta.
När välfärden krackelerar på grund av dåliga politiska beslut letar många efter syndabockar. Nu verkar det vara våra barn.
Barn är framtiden, barn har rättigheter. Vuxna har skyldighet att se till att det finns en bra skolgång för alla, att skapa ett samhälle där vartenda barn, oavsett kön och bakgrund, har möjlighet att få ett tryggt och bra liv.

Hanna Thomé

Anders Skans

Hanna Thomé (V) är oppositionskommunalråd i Malmö.
Anders Skans (V) är gruppledare i Malmö kommunfullmäktige.
Gå till toppen