Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Markera mot trollen, akta stilen och ta valet på allvar.

Partiledardebatt i tv. Inför valet blir det tätt mellan drabbningarna.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Det är absolut inte så här vi ska bedriva valrörelse. Den försäkran ger Socialdemokraterna till SVT efter avslöjandet att två medarbetare på partikansliet misstänks ha skapat ett fejkat konto på mikrobloggen Twitter. Ändå väcker fallet farhågor om vad som väntar inför valet i höst. Risken är uppenbar för smutsiga grepp i en tid då det demokratiska renhållningsarbetet är viktigare än på länge.
Misstankarna mot det så kallade trollkontot väcktes sedan en medarbetare vid Näringslivets mediaservice uppmärksammat ett inlägg med satirisk kritik mot Sverigedemokraterna. Inlägget spreds av socialdemokratiska partiarbetare, trots att kontot hade väldigt få följare. I tisdags kom så beskedet att S inlett en internutredning mot två anställda vid partikansliet på Sveavägen. De är avstängda från sina jobb tills vidare.
"Vi accepterar så klart inte fejkade konton", säger biträdande kommunikationschefen Juan-Pablo Roa till SVT.
Och det är förstås utmärkt att Socialdemokraterna försöker stämma i bäcken. Men möjligen står partistrategerna inför en större utmaning än vad de i förstone inser. Av allt att döma är det inte bara på partikansliet som det råder viss oklarhet om vilka riktlinjer som gäller.
onsdagen uppmärksammades en formulering i en motion från Stockholms arbetarekommun som togs upp vid S-kongressen i fjol. I ett resonemang om att göra partimedlemmarna till "köksbordskämpar för medmänsklighet" föreslogs bland annat att fler skulle "lära sig hur man kan skaffa sig en anonym Facebook-profil". Det framställdes som ett sätt att kunna uttrycka sina åsikter utan risk att bli utsatt för våld från meningsmotståndare, men hotbilden mot gräsrötter som kampanjar på nätet bör inte överdrivas. Och anonyma konton i sociala medier är inte precis kända som kanaler för att sprida medmänsklighet. Det brukar tvärtom vara från sådana som de allra grövsta hoten och lögnerna väller ut.
Även om de färska exemplen råkar gälla Socialdemokraterna så har samtliga riksdagspartier lika stort ansvar för att aktivt vårda samtalstonen. De måste kräva av sina företrädare att de agerar och uttrycker sig som vuxna, såväl på nätet som ute i samhället.
Störst är polariseringen i sociala medier och det är också där som benägenheten att gå över gränsen är störst. Drastiska formuleringar och osakliga angrepp kan vara genvägar till att få stor uppmärksamhet. En smutsig svans av nättroll hjälper då till och står för spridningen – och särskilt i valtider ökar lockelsen i alla sätt att nå ut.
Det är bra att Socialdemokraterna tar problematiken på allvar. Övriga partier måste vara lika tydliga med vad som gäller; tonen måste vara anständig i alla kampanjkanaler.
Särskilt som risken för smutskastning och lögner är påtaglig ändå.
Vid såväl presidentvalen i USA och Frankrike som EU-omröstningen i Storbritannien konstaterades försök från främmande makt att påverka valutgången. Mot den bakgrunden förbereder sig svenska myndigheter nu för påverkansattacker från utländska trollfabriker.
Helt lär angreppen inte kunna stoppas. Men ju sakligare riksdagspartierna och andra seriösa opinionsbildare debatterar, desto lättare blir det att skilja argumentation från desinformation.
Det behövs – som moderatledaren Ulf Kristersson framhöll i sitt installationstal – helt enkelt mer vuxet uppförande i det politiska rummet.
"Jag kommer inte att söka min motståndares sämsta argument, utan hans bästa", lovade han.
En lämplig målsättning för samtliga partier. Renhåriga kampanjer kan föras framgångsrikt även på smutsiga spelplaner. Allt handlar om förmågan att gå till val med värdiga steg.
Och att hålla i minnet att orden formar tankarna.
Gå till toppen