Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Allvarligt misstag bakom strömavbrottet på Sus i Lund

Ett allvarligt misstag låg bakom strömavbrotten på Sus i Lund. En kabel grävdes av inne på sjukhusområdet – med stora konsekvenser för sjukhusets verksamhet.

En avgrävd kabel orsakade en serie korta strömavbrott på Skånes universitetssjukhus i Lund. Ett allvarligt misstag låg bakom, enligt Regionfastigheters biträdande fastighetsdirektör Peter Hartvig. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
– Det allvarligaste är att entreprenören inte har följt instruktioner och anvisningar kopplade till elsäkerhetsfrågor. De har nonchalerat dem och grävt utan att ta hänsyn till de utmarkerade kablarna, säger Peter Hartvig, biträdande fastighetsdirektör på Regionfastigheter.
Enligt anvisningarna får man bara handschakta intill kablarna, men nu användes grävmaskin, enligt Hartvig. Grävarbetet görs för att lägga ner kulvertar inför en framtida utbyggnad av sjukhuset.
Framöver kommer Regionfastigheter att ha personal närvarande för att kontrollera att de som utför grävarbetet följer instruktionerna.
– Detta får aldrig hända igen, säger Peter Hartvig.
Kabeln grävdes av strax före halv elva på onsdagsförmiddagen och följden blev en serie korta strömavbrott. Ambulanser fick under några timmar dirigeras om till andra sjukhus och bara akuta operationer och undersökningar kunde genomföras. Vid lunchtid blev strömläget stabilt, men elkapaciteten var fortsatt begränsad. Först på kvällen var den återställd till normal nivå.
Sjukhusområdet har reservkraft, men i det här fallet omöjliggjorde grävskadan de omkopplingar som krävs för att få igång den.
Läs alla artiklar om: Strömavbrottet på Sus
Gå till toppen