Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dansk protest mot sexism och övergrepp

Trine Dyrholm. Arkivbild.Bild: Axel Schmidt/AP/TT
1 100 danska skådespelare, regissörer och andra film- och teaterarbetare samlas i ett upprop mot sexism, kränkningar, övergrepp och tystnadskultur inom branschen. Bland de som skrivit under uppropet finns skådespelarna Ghita Nørby, Trine Dyrholm och Nikolaj Coster Waldau, skriver Politiken.
Under mottot "Det är vår bransch. Våra arbetsplatser. Vårt gemensamma ansvar" kräver man bland annat ett stopp för tystnadskultur och patriarkala strukturer och nolltolerans mot sexuella övergrepp.
Uppropet har hashtaggen #timesup, precis som den amerikanska föregångsrörelse som vill motverka systematisk ojämlikhet mellan könen i underhållningsindustrin.
Uppropet är en dansk pendang till den våg av upprop som har uppstått till följd av den världsomspännande metoo-rörelsen, som i sin tur drog igång i oktober efter avslöjandet om Hollywoodmogulen Harvey Weinsteins systematiska övergrepp på kvinnor under flera decennier.
I Sverige skrev över 700 kvinnliga skådespelare under ett liknande upprop, #tystnadtagning, i höstas.
Gå till toppen