Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Få går med Trump. Det inger hopp i Davos.

Trump i Davos på torsdagen.Bild: Gian Ehrenzeller
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Den amerikanske presidenten Donald Trump avslutningstalar på fredagen vid Världsekonomiskt forums möte i Davos. Men även om han får sista ordet står han långtifrån oemotsagd.
Det viktigaste för världsekonomins fortsatta utveckling sades redan i onsdags – av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Hon riktade lövtunt inlindad kritik mot Vita husets nya linje gentemot omvärlden:
Att avskärma sig från resten av världen och isolera sig kommer inte att leda till en bra framtid. Protektionism är inte svaret.
Merkel gick rent av så långt att hon hänvisade till lärdomarna från förra århundradets båda världskrig och sade att det inte är klart att lärdomarna har sjunkit in. "Högerpopulismens gift" får länder att vända sig inåt när de istället borde öka sitt samarbete med andra, varnade hon.
Det är ord som får särskild tyngd när de kommer från Tysklands förbundskansler, med allt vad landet bär av historiska erfarenheter.
Även Frankrikes president Emmanuel Macron betonade vikten av frihandel och samarbete. Han framhöll också betydelsen av den gröna omställningen och drev med förnekelsen av klimatförändringarna. Samtliga franska kolkraftverk ska stängas till 2021.
Samtidigt har Trump lagt om den amerikanska energipolitiken för att satsa på just kolkraft. Häromdagen införde USA höga tullavgifter för asiatiska solpaneler. Den globala uppvärmningen bekymrar inte Trump och USA lämnar det internationella klimatavtalet från Paris.
Framtidspessimismen ligger på lur när världens ledande ekonomi styrs tvärt in på sådana vägar. Men mycket talar för att Trump främst missgynnar sitt eget land och petar sig själv från positionen som den fria världens ledare.
Norges statsminister Erna Solberg fångade läget väl med sina ord i Davos:
"Jag tror inte att det finns någonstans att gömma sig i den här världen. Globala problem är också amerikanska problem."
Men andra länder kan naturligtvis inte vänta på att den insikten åter ska väckas i Vita huset. Glädjande nog har många deltagare i Davos visat fortsatt framåtanda för frihandeln och klimatet.
Den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau meddelade till exempel att Kanada just slutit ett nytt handelsavtal med tio andra länder. Det ersätter ett tidigare avtal som Trump knappt hann tillträda förrän han sade upp.
Den indiske premiärministern Narenda Modi inledde i sin tur hela mötet med att varna för att införa nya handelshinder. Ekonomer har också påmint om att tullar och stängda gränser är högst kortsiktiga medel för att rädda inhemska jobb. På sikt får den svagare konkurrensen från omvärlden ekonomin att halka efter och ge färre arbetstillfällen istället för fler.
Det är således en riskabel väg som Trump slagit in på, men få andra tycks ens vilja snegla åt samma håll. Istället märks – inte minst från europeisk sida - en ny initiativkraft i motsatt riktning.
Merkel konstaterar att EU nu måste ta sitt öde i egna händer och utveckla samarbetet inom unionen – då det gäller såväl ekonomi som utrikes- och säkerhetspolitik. Tiden med given draghjälp från USA är förbi. Även Macron driver på för den linjen, vilket ger gott hopp om nytändning i arbetet med unionens viktiga framtidsfrågor. Med Tyskland och Frankrike i spetsen behöver vägen till ett mer integrerat Europa inte vara så lång.
Donald Trump blir den förste sittande amerikanske presidenten på arton år som deltar vid ett möte i Davos. Det gör uppmärksamheten särskilt stor när han intar talarstolen. Men budskapet – America first – går inte hem bland deltagarna. Det har varit glasklart under de senaste dagarna.
Så visar Världsekonomiskt forum att det trots allt finns något hoppfullt med den väg som Trump valt: ytterst få andra vill följa den.
Gå till toppen