Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pojkvännen om sista timmarna tillsammans med Kim Wall

Han såg sin flickvän segla ut med Peter Madsens ubåt. Egentligen skulle Kim Walls pojkvän själv åkt med för att göra reportaget, men hoppade av i sista stund. Pojkvännens berättelse i det danska kriminalmagasinet Station 2 visar att Madsen kan ha haft flera månader på sig att planera brottet.

Den 10 augusti 2017 hade Kim Wall och hennes pojkvän en fest på Refshaleöen i Köpenhamn för att tillsammans med sina vänner fira att de två skulle flytta till Kina.
Mitt i firandet ringer uppfinnaren Peter Madsen som Kim Wall hade tagit kontakt med flera månader tidigare. Hon ville göra en intervju med honom om hans olika projekt och skriva ett reportage om "Raket-Madsen" som han kallas i hemlandet.
Den här kvällen ringer han plötsligt upp och bjuder in henne på en kopp te i sin verkstad på Refshaleöen. Där erbjuder han sig att ställa upp på intervju under en seglats samma kväll.
Kim Wall återvände till festen efter det korta mötet berättar hennes pojkvän i dokumentären. Och frågade honom till råds. Alternativen var att välja vännerna och kalaset eller jobbet och intervjun på ubåten. Jobbet kunde ge pengar om hon fick det sålt till en amerikansk tidskrift, vilket var planen.
Tillsammans kom de överens om att jobbet skulle gå före. Och efter en kort betänketid tackade pojkvännen nej till att själv följa med ombord. Han kunde inte lämna gästerna, berättar han i dokumentären.
Pojkvännen är ännu svårt påverkad av sorg och vill inte direkt medverka i en intervju i dokumentären. Och han vill inte framträda med namn, även om bilder på honom och Kim Wall publiceras i dokumentären.
Samtidigt vill han gärna, nu när åtalet har väckts, berätta bakgrunden till hur Kim Wall kom ombord på ubåten. Det verkade inte farligt där i sommarsolen, med tiotalet vänner omkring sig, att gå några hundra meter bort till Madsens ubåt och segla ut en sväng.
Och när ubåten gled förbi togs flera bilder på en leende Kim Wall i tornet. Klockan 19 seglade utbåten Nautilus iväg och försvann ur pojkvännens åsyn.
De båda hade kontakt via sms under följande timmar. Utan några skäl till oro. Kim Wall berättade hur spännande och intressant det var att följa med på en ubåt. Och sa inget om att Madsen skulle betett sig underligt. Kort därpå upphörde hennes sms att komma.
Alltmer orolig försökte pojkvännen få kontakt och kvart i två på natten ringde han polisen. En halv timme senare ringde han sjöräddningen.
Ett halvt dygn senare sjönk Nautilus i Kögebukten och en av vår tids värsta mordhistorier började rullas upp.
Gå till toppen