Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Strömförsörjningen tillbaka på Sus i Lund

Stabsläget är avblåst och strömförsörjningen är i princip tillbaka i normalläge. Under torsdagen räknar sjukhusledningen med att alla verksamheter kan bedrivas i normal omfattning.

Blocket i Lund drabbades under onsdagen av stora problem med strömförsörjningen.Bild: Hussein El-alawi
Under onsdagen drabbades Sus i Lund av stora problem med strömförsörjningen efter att en kabel som förser sjukhusområdet med ström grävdes av i samband med ett kulvertbygge på sjukhusområdet. Även tre andra kablar och sjukhusets reservaggregat påverkades. På kvällen kunde dock tre av fyra kablar åter tas i bruk och strax efter klockan 22 blåstes stabsläget av.
Läs också Strömavbrott på Sus i Lund – alla planerade operationer ställs in
– De innebär att strömmen i princip är tillbaka med full kapacitet, säger pressinformatör Magnus Aspegren.
Vad innebär det här för patienter som har inbokade besök under torsdagen?
– Om man inte har fått något annat besked ska man komma som planerat, säger Magnus Aspegren.
Finns det något konkret exempel på hur strömavbrottet påverkade verksamheten under onsdagen?
– På dialysavdelningen fick man till exempel omdirigera patienter till Malmö. De som kunde fick skickas hem.
Hur många patienter drabbades?
– Det är för tidigt att säga något om en totala omfattningen ännu. Det vet man ute i verksamheten. Förhoppningsvis kan vi få fram en siffra under dagen, men det finns mycket annat som behöver göras ute på avdelningarna, så jag kan inte lova något, säger Magnus Aspegren.
Många har dragit slutsatsen att den avgrävda kabeln har med det pågående spårvägsbygget utanför sjukhuset att göra. Det stämmer inte, enligt Peter Hartvig, biträdande fastighetsdirektör på Region Skånes.
– Kabeln grävdes av i samband med schaktarbeten för att lägga ner en kulvert under marken, säger han.
Att kulverten byggs just nu beror visserligen på att den av tekniska skäl måste byggas innan spårvägen är på plats. Men den skulle ha anlagts vid ett senare tillfälle även om det inte hade byggts någon spårväg.
Peter Hartvig anser dock inte att det har någon betydelse vilket byggprojekt det handlar om.
– Man kan inte skylla på ett särskilt bygge, det handlar om att reda ut om entreprenören har gjort rätt eller inte. Det ska vi utreda nu. Vi träffar entreprenören i morgon för att försöka reda ut vad som hänt.
Gå till toppen