Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

All the money in the world: Filmen gjordes om efter #metoo

Christopher Plummer, längs till vänster, kallades in för att spela miljardären J Paul Getty efter att Kevin Spacey anklagats för sextrakasserier. I mitten Mark Wahlberg som hans medarbetare.Bild: Giles Keyte

All the money in the world

DRAMATHRILLER. USA, 2017. Regi: Ridley Scott. Med: Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Charlie Plummer, Romain Duris. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.13.

Filmen låg färdig, i väntan på premiär, och det slipades på en Oscarskampanj för Kevin Spacey. Så kraschlandade Hollywoodstjärnan i #metoo, anklagad för sexuella övergrepp, och regissören Ridley Scott fick i rekordfart göra om stora delar av "All the money in the world" – allt för att filmen skulle få en chans att kandidera till Oscarsracet.
Det säger mycket om Scotts slipade hantverkskunnande att den febrila räddningsaktionen inte märks av i slutprodukten. Christopher Plummer har all den tyngd och pondus som krävs för rollen som oljemiljardären J Paul Getty (1892-1976), och känns aldrig som en inklippt ersättare. Med detta sagt: uppståndelsen kring "All the money in the world" står inte riktigt i paritet till innehållet; det är en gedigen dramathriller med ganska kort eftersmak.
År 1973 kidnappades J Paul Gettys 16-årige sonson i Italien. Farfadern vägrade att betala lösensumman, för honom kaffepengar, och brydde sig inte ett jota om de desperata vädjandena från mamman/svärdottern Gail Harris. Getty var vid denna tid världens kanske rikaste man, och antagligen den snålaste – känd för att hänvisa nära vänner till den mynttelefon han hade installerat på sitt gods i England. Till och med kidnapparna förbluffades av snikenheten, och började känna viss sympati för sitt offer.
Filmen växelklipper mellan fångenskapen, mammans (Michelle Williams) kamp och Gettys residens. En före detta CIA-agent (Mark Wahlberg) är av miljardären tillsatt för att reda ut situationen, till minsta möjliga kostnad (helst inte en dollar). Karaktären är tänkt som ett identifikationsobjekt för publiken, och genom hans ögon får vi uppleva en dysfunktionell familj, förgiftad av förmögenhet. Han blir också den som med moralisk indignation får läsa lusen av gamlingen. Wahlberg är tyvärr inte riktigt en skådespelare av den kaliber som krävs för rollen.
Det nymornade intresset för Getty beror säkert på att han är ett skräckexempel på urspårad kapitalism – senare i vår kommer det även HBO-serien "Trust" av Danny Boyle om kidnappningen, med Donald Sutherland som miljardären. Förhoppningsvis ger den sig ut på lite djupare vatten vad gäller psykologiserande och systemkritik. I "All the money in the world" förblir Getty en kallhamrad rikemanskarikatyr i linje med Scrooge, Joakim von Anka och Mr Burns.
Gå till toppen