Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Metoo-skandal växer i Tyskland

Tysklands första större metoo-skandal fortsätter att växa. Anklagelser om mörkläggning av fallet med "Tysklands Harvey Weinstein" riktas mot den statliga tv-kanalen Saarländischer Rundfunk.

Tyskland har fått sin egen metoo-skandal. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Den ansedda tyska veckotidningen Die Zeit har publicerat två artiklar med intervjuer med en rad kvinnor som anklagar den tyske 75-årige tv-regissören Dieter Wedel för sexuella trakasserier och våldtäkt, som ska ha pågått i över fyra decennier. Avslöjandet är det första av större slag i Tyskland sedan metoo-rörelsen tog fart i höstas i och med avslöjandet om Hollywoodmogulen Harvey Weinsteins systematiska övergrepp på kvinnor.
Nu medger Saarländischer Rundfunk att man var medveten om anklagelserna mot Wedel redan på 1980-talet men valde att ändå fortsätta samarbetet med honom. En intern utredning har nu tillsatts, men tonläget är uppskruvat och en kolumnist i Sueddeutsche Zeitung konstaterar att Tyskland "mycket väl kan ha fått sin egen Harvey Weinstein".
Tidigare i januari förnekade Wedel kraftfullt alla anklagelser och sade sig ha fallit offer för en häxjakt. Han har inte kommenterat den andra artikeln, som är mer detaljerad än den första. Tyska myndigheter har inlett en förundersökning mot honom rörande en anklagelse om våldtäkt 1996.
Fakta

Weinsteinskandalen och metoo

I oktober i fjol rapporterade New York Times att en mängd kvinnor anklagar Hollywood-mogulen Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått i decennier. Weinstein utreds av polis och åklagare för olika övergrepp, däribland flera fall av våldtäkt.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skrev skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober, och hashtaggen #metoo exploderade, även i svenska sociala medier.

Under hashtaggen har kända och okända kvinnor vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp, och både i Sverige och utomlands har kända profiler fått lämna sina jobb efter anklagelser om sexuella trakasserier mot kvinnor.

Gå till toppen