Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Thomas Frostberg: Thomas Frostberg: Metoo handlar om makt – inte sex

Efter det förkrossande genomslaget för metoo-kampanjen i höstas var det väntat att pendeln förr eller senare skulle svänga tillbaka. Men flera tunga metoo-kritiker verkar inte ha förstått kampanjens huvudbudskap.

Är det ok att krama en kollega – eller kommer jag att bli anklagad för övergrepp då?
Frågan har återkommit gång på gång efter höstens metoo-kampanj, som blottade ett allvarligt samhällsproblem som varit lika välkänt som nedtystat under lång tid.
I en del fall har nog frågan varit uppriktigt menad, som ett tecken på osäkerhet. I de fallen öppnas då möjligheten till seriös diskussion om vad som är normalt umgänge mellan så väl kollegor som chefer och i mötet med okända människor.
Men minst lika ofta har frågan varit ett retoriskt försök att förminska den viktiga fråga som ligger bakom hela metoo-rörelsen och som är anledningen till dess globala genomslag.
Och det handlar i grund och botten inte om sex eller sexuella trakasserier – utan om makt, där allt från förminskande och trakasserande uttalanden baserat på kön till direkta fysiska övergrepp är medel för att utöva denna makt.
Vi kan kalla det maktövergrepp, om det underlättar för att förstå problematiken.
Någon med makt – formell makt som chef, finansiell makt som finansiär av projekt, kulturell makt i form av vetskapen om att risken att bli ifrågasatt på grund av sin sociala ställning är minimal eller fysisk makt i form av att vara den starkare parten – tar sig friheten att sätta sig över en annan människas vilja och rättigheter.
För tydlighets skull ska sägas att inget av detta är något nytt. Detta har kvinnor påtalat så länge någon kan minnas, men sällan har de blivit tagna på allvar. Istället har problemen sopats under mattan och de som vågat höja sina röster har förminskats – och därmed i praktiken än en gång utsatts för ett maktövergrepp, men den här gången inte av enskilda individer med makt utan från samhället i stort.
Därmed går det också att konstatera att nej, alla män begår inte sexuella övergrepp – men så gott som alla av oss har sannolikt någon gång varit i närheten av en situation där en vän eller kollega gått över en gräns. Någon gång har vi kanske orkat och vågat gripa in, men för de flesta finns det också tillfällen då vi inte har gjort det.
Slutsatsen för alla som såg det hända, så väl bland offer som förövare, blev den lika olyckliga som självklara insikten att de här problemen inte skulle ta slut och att det framför allt inte heller lönar sig att protestera eftersom priset är för högt.
Istället gällde det att hitta strategier för att undvika att hamna i dessa situationer. Ansvaret hamnade alltså på offret, inte förövaren – något alla som hävdat att det väl bara är att sätta ett knä i skrevet på sin manlige chef/kollega/regissör/riskkapitalist etc. bör fundera över.
En spark funkar möjligen för att avvärja ett sexuellt övergrepp i sig, men det hjälper inte mot ett maktövergrepp – särskilt inte när stora delar av samhället i praktiken står tyst bredvid eller vänder bort blicken. Och framför allt är det aldrig offret som ska behöva bära ansvaret att värja sig.
Det unika med metoo är dock att offren, inte minst tack vare sociala medier, fick möjlighet att gå samman och hitta styrkan hos varandra för att våga berätta och framför allt orka visa att de vägrade att ta mer skit.
Med perspektivet att det handlar om makt och inte sex blir kärnan i metoo förhoppningsvis också enklare att begripa – och framför allt borde det vara lättare att förstå vad som är acceptabla former av umgänge och uppvaktning mellan människor. Och vad som bara är osunda försök att utöva makt över andra människor.
Läs mer!
Läs vad kritikerna har skrivit om metoo och andra debattörers analys av frågan om makt och genus i spåren av kampanjen:
Anna Hedenmo: Granskningen av Metoo har varit alldeles för svag
Åsa Linderborg: Ett svartvitt Metoo förminskar kvinnor
Eva Lundgren och Jenny Westerstrand: ”Journalistkåren har förtigit mäns våld mot kvinnor”
Genusforskare: ”Sexuella trakasserier är erotiserad makt”
Gå till toppen