Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Kanada börjar med opioider i automater

I ett försök att tackla missbruket av opioider testar Vancouver en ny taktik. Genom att distribuera smärtstillande tabletter genom varuautomater hoppas den kanadensiska staden minska antalet dödliga överdoser av fentanyl.

I Vancouver har varuautomater i flera år använts för att distribuera medicinsk marijuana. Nu testar den kanadensiska stadens hälsomyndigheter samma sak för opioider – och har fått hjälp från företaget som konstruerade cannabismaskinerna. Arkivbild.Bild: Jonathan Hayward/AP/TT
Precis som grannlandet USA brottas Kanada med en omfattande opioidkris – som krävde närmare 1 500 liv bara under de sex första månaderna av 2017. När den slutgiltiga statistiken för året är klar tror den kanadensiska hälsomyndigheten att siffran kommer att ha överstigit 4 000.
Premiärminister Justin Trudeau och hans regering har tryckt på för att skapa fler platser där missbrukare kan få tillgång till rena sprutor och bruka under tillsyn av sjuksköterskor. Men de åtgärderna når bara toppen av ett isberg, anser myndigheten för sjukdomsbekämpning i provinsen British Columbia.
– Vi utforskar olika metoder, sade dess medicinska chef Mark Tyndall på en presskonferens i december.
– En av de mer extrema modellerna skulle vara automater, men vi tittar på många olika modeller som skulle göra så att människor får säkrare tillgång till droger.
Den av opioidkrisen svårt drabbade staden Vancouver, i British Columbia, är först ut i en pilotstudie som väntas dra i gång under våren. Planen är att fylla tre automater med hydromorfontabletter, en receptbelagd smärtstillare som ibland används för att bryta missbruk av andra mer kraftfulla opioider, som fentanyl.
Under projektet kommer 200 deltagare att kunna få ut två till tre piller upp till tre gånger om dagen. Kostnaden kommer att landa på omkring 32 cent per tablett, att jämföra med 32 kanadensiska dollar på gatan, enligt Tyndall som ser framför sig att automaterna placeras på kliniker, apotek eller säkra injektionsplatser.
För att garantera säkerheten har myndigheterna tagit hjälp av ett företag som tidigare har tagit fram automater för att distribuera cannabis. Med hjälp av övervakningskameror och biometriska metoder som fingeravtryck hoppas man se till att pillren inte hamnar i orätta händer.
– Jag försöker få bort bilden av att det här är varuautomater som de som finns i shoppingcentrum och som alla har tillgång till. Det här är mer som bepansrade bankomater, säger Tyndall till The Washington Post.
Genom att erbjuda hydromorfon på ett säkert sätt är målet att minska antalet överdoser med dödlig utgång, av vilka en majoritet kopplas till fentanyl.
Det kontroversiella projektet har dock stött på motstånd. Att uppmuntra till fortsatt missbruk är inte rätt väg att gå, anser en del kritiker. Andra ser framför sig hur opioider kommer att "delas ut som godis".
Fakta

Fler organdonationer

Fentanyl är ett standardmedel inom sjukvården vid narkos och operation, men missbrukas också som drog.

Medlet är cirka 50 gånger starkare än heroin och 100 gånger starkare än morfin. Risken för överdos är därför stor. Då slås andningen ut och dessutom blir den drabbade stel i muskulaturen.

Den tragiska ökningen av överdoser kopplade till fentanyl har dock räddat livet på andra människor i provinsen British Columbia i Kanada. Där har läkarna sett en ökning av organtransplantationer, varav många härrör från människor som dött av överdoser.

Människor som dör av en överdos behandlas likadant som andra potentiella donatorer. De är antingen registrerade donatorer, eller så frågar läkarna familjen. Organen måste vara friska och drogerna ska ha försvunnit ur kroppen innan de opereras bort.

Gå till toppen