Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Burlöv

”Ljusen påminner om mörkret vi inte vill ha”

"Vi får aldrig glömma." Flera som går i fackeltåget i Arlöv på Förintelsens minnesdag säger ungefär samma sak.

Kitty Zirning Andersson och Betty Rosenqvist tänder ljus under högtidlighållandet av Förintelsens minnesdag i Arlövs kyrka.Bild: Patrik Renmark
– Jag är femtio år och trodde länge att historien inte skulle kunna upprepa sig, men det kan den och därför är det så viktigt att vara här, säger Anneli Kihlstrand.
Hon står och väntar på att fackeltåget ska starta från Arlövs bibliotek tillsammans med Lena Pettersson som gått i fackeltåget under flera tidigare år.
– Det är så viktigt att barn som växer upp idag får reda på vad som hände, för det får inte glömmas, säger Lena Pettersson.
Medan Öresunds musikkår spelar tänder deltagarna sina röda facklor. Några har varit inne på biblioteket och lyssnat på historikern och författaren Cecilia Persson som hållit föredrag om Auschwitzfången Zenia Larssons författarskap och andra överlevande kvinnors liv.
Ut ur biblioteket kommer bland andra Betty Rosenqvist och Kitty Zirning Andersson, ungdomsledare i Svalövs pastorat.
Tycker ni att ni under skoltiden har fått lära er tillräckligt om förintelsen och vad som hände under andra världskriget?
– Jag tror att det beror på vilken skola man gått på. Jag tycker att jag har fått lära mig mycket, vi har haft lektioner och pratat om det i hela högstadiet. Men det är så viktigt att vara här idag, historien får inte glömmas bort, säger Betty Rosenqvist.
– Jag har inte fått den utbildning som jag hade velat ha, trots att det är nära för mig. Min släkt kommer från Tyskland och farfar satt i fängelse under andra världskriget för att han var socialist, säger Kitty Zirning Andersson.
Maj-Britt Lindgren och Astrid Nilsson är några som vandrade genom Arlöv – från biblioteket till kyrkan.Bild: Patrik Renmark
Fackeltåget går genom Arlöv till Arlövs kyrka där ännu fler kommer för att högtidlighålla minnesdagen. Bänkrad efter bänkrad fylls med unga och gamla och elever från Kulturskolan spelar inför och under ljuständningen.
Förintelsens minnesdag uppmärksammades i Arlövs kyrka, där besökare tände ljus till minne av offren.Bild: Patrik Renmark
Prästen Maria Alm välkomnar publiken fram till koret där alla som vill kan tända ett ljus för förintelsens offer och för framtiden.
– Vi är här idag för att det som inte skulle hända inte händer igen. Ljusen i koret ska påminna oss om det mörker vi inte vill ha.
Anneli Kihlstrand och Lena Pettersson släcker sina facklor på kyrkbacken.Bild: Patrik Renmark
Läs alla artiklar om: Förintelsens minnesdag
Gå till toppen