Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Hundra års kamp för respekt i skolsalen

Dålig ordning i klassen, låg status för läraren och många fler uppgifter än bara undervisning. Känns det igen? Så har det varit så länge folkskolan har funnits.
– Lärarna har alltid kämpat stenhårt med statusen, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarstiftelsen som står bakom en utställning om folkskolan.

"Många har så svårt att slita sig från uppfattningen att en skola är liktydigt med fyra nakna väggar, en kateder, en svart tavla och några bänkar". Det skrevs 1909, men kunde kanske lika gärna uttryckas idag. Lärarstiftelsens ordförande Eva-Lis Sirén och utställningsproducent Samuel Thelin i utställningen om folkskolan som öppnar på Malmö Museer.Bild: Hussein El-alawi
Folkskolan infördes 1842 när staten ville forma medborgare genom ett gemensamt språk och en känsla för nationen. Men folkskolan blev också ett slags erkännande av barndomen och en förutsättning för jämställdhet när möjligheten öppnades för kvinnor att få ett yrke.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen