Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Samplad Bergman i sex nya kortfilmer

Döden som dansar i en stilfull popvideo, en sanningssägande fettknöl och flera gripande scener ur olika äktenskap dyker upp i "Bergman revisited" där sex namnkunniga regissörer fritt har tolkat hundraårsjubilaren.

I Liv Strömquist och Jane Magnussons "Fettknölen" får en fettknöl på Ingmar Bergmans kind liv och börjar läxa upp regissören.Bild: Björn Larsson Rosvall
Bergmanåret har dragit igång och på Göteborgs filmfestival premiärvisas i helgen en serie kortfilmer som på vitt skilda sätt har samplat den store mästaren. I den animerade "Fettknölen" av Jane Magnusson och Liv Strömquist börjar en liten fettknöl på regissörens högra kind att tala – och läxar upp honom när han beter sig som ett svin mot kvinnorna i sin omgivning. Iden till den skruvat humoristiska historien, där Thorsten Flinck mycket träffsäkert gör Bergmans röst, uppkom när dokumentärfilmaren Jane Magnusson tittat på en stor mängd bilder på Bergman och upptäckt hur fettknölen först finns där men 1967 blir ersatt av ett operationsärr.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen