Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arvet efter Kamprads jättedonation i Lund lever vidare i många år till

1998 drack Ingvar Kamprad och dåvarande rektorn på LTH, Thomas Johannesson kaffe hemma hos Johannesson. Ett fikamöte som slutade med att Ingvar Kamprad donerade 250 miljoner kronor för att utveckla industridesignen på Lunds tekniska högskola.

Ingvar Kamprad framför IKDC, Ingvar Kamprad Design Centrum i Lund som är en del av donationen på 250 miljoner kronor. Bilden är från 2008 i samband med en intervju i Sydsvenskan.Bild: Johan Wessman
– Ingvar Kamprad har satt ett enormt avtryck i svensk industridesign och hos oss. Hans donation har spelat en enorm roll, säger Fredrik Nilsson, prefekt på Institutionen för designvetenskaper på LTH.
Fredrik Nilsson var doktorand på LTH och han minns att Ingvar Kamprad kom på besök varje och sen vartannat år.
– Han lämnade gärna möten för att vandra runt, knacka dörr och prata med doktorander och andra. Han ville veta vad folk jobbade med. Det var faktiskt det första jag tänkte på när jag hörde om dödsfallet i dag.
Fredrik Nilsson, prefekt för Institutionen för designvetenskaper på Lunds tekniska högskola.Bild: Kennet Ruona
Han säger att utbildningen inte hade kommit så långt och inte haft den kvalitén utan den stora donationen för 20 år sedan.
– Jag kan inte se att det fanns någon annan aktör som kunnat ge en motsvarande summa, så visst har det betytt mycket.
Läs också Kamprads kopplingar till Lund
Institutionen för designvetenskaper jobbar fortfarande med Ikea Sweden och Stichting Ikea Foundation – den som låg bakom donationen och byggandet av Ingvar Kamprad Designcentrum, IKDC. Det invigdes 2002 och rymmer idag Institutionen för designvetenskaper, Industridesignskolan och flera forskningslaboratorier.
– Arvet efter honom kommer att leva vidare i många år, säger Fredrik Nilsson.
Gå till toppen