Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ikea-kundernas tankar om Ingvar Kamprads död

”Ikea fortsätter nog att vara detsamma. Men kanske växer och blir ännu större.” På Ikea Väla har kunderna många funderingar om möbelkoncernens grundare.

Utanför Ikea-varuhuset på Väla hänger svenska flaggan på halv stång. Men alla kunder tänker inte på det utan skyndar genom snålblåsten över parkeringen och in genom entréns snurrdörr.
– Är Ingvar Kamprad död? Det visste vi inte. Han grundade ju Ikea från första början. Vi åker ibland till Älmhult och det ursprungliga Ikea-varuhuset. Eftersom vi bor i Hässleholm är det ungefär lika långt dit som till Helsingborg, säger Petra Zeidan.
Emilio och Petra Zeidan bor i Hässleholm och åker ibland till Ikea i Älmhult, det ursprungliga varuhuset.Bild: MATHILDA AHLBERG
Hennes man, Emilio Zeidan, har italienska rötter och börjar genast fundera kring Ikeas ställning utomlands.
– Ikeas rykte har blivit allt bättre med åren tycker jag. Och jag tänker på köttbullar och kanelbullar. Som svensk utomlands vill man åka till Ikea för att äta köttbullar.
– Jag tror och hoppas att Ikea kommer att fortsätta vara på samma sätt utan Ingvar Kamprad. Konceptet är så pass inrotat, säger Petra Zeidan.
– Ja, Ikea fortsätter nog att vara detsamma. Men det kanske växer och blir ännu större, tror Emilio Zeidan.
I en av fåtöljerna innanför entrén har Gino Gregori slagit sig ned med en kopp kaffe. Han har heller inte nåtts av nyheten om Ingvar Kamprads bortgång förrän HD berättar.
Georgi Gino funderar kring Ikea-koncernens framtid. "Men Ingvar Kamprads söner tar väl över", säger han.Bild: MATHILDA AHLBERG
– Han har ju gjort väldigt mycket, om man tänker tillbaka när hela detta startade. Så visst var det något speciellt med honom. Han kom ju från Småland och flyttade tillbaka dit. Ingvar Kamprad verkar ha varit en mycket vanlig människa, fast han lyckades så bra och kunde åka ut i världen och inviga nya varuhus. Man undrar hur det blir nu. Jag hoppas att de fortsätter med det billiga kaffet, säger Gino Gregori med ett leende.
Madelene Holmström har fullt upp med att passa lille Oliver Lindberg, som vill leka vid rulltrappan. Men när hon får frågan om Ingvar Kamprads betydelse stannar hon upp och beskriver honom också som en ganska enkel människa.
Madelene Holmström passar Oliver Lindberg som mest vill åka rulltrappa på Ikea.Bild: MATHILDA AHLBERG
– Alltså, han var ju en enorm företagare som kunde bygga upp det här fantastiska imperiet. Men det verkar inte ha stigit honom åt huvudet. Även om han blev jätterik, så var han som vanligt. Och alla möjliga sorters människor handlar på Ikea, säger hon.
I varuhus-entrén sitter Nina Hessman och kollar sin mobil. Hon har kompisar som jobbat på Ikea i Älmhult. De har berättat en del om Ingvar Kamprad.
Nina Hessman har kompisar som jobbat i Älmhult och berättat för henne att Ingvar Kamprad var omtyckt bland personalen.Bild: MATHILDA AHLBERG
– Han kunde gå omkring där i korridorerna och brukade alltid vara med på julavslutningar och sådant. Även nu de senaste åren, fast han var ganska gammal och skröplig. Men han var omtyckt bland de anställda har jag förstått. Och han betydde ju mycket för Sverige genom att starta Ikea, säger hon.
Det tänker även Kristoffer Cegrell, som är på väg in i varuhuset men väntar på en kompis.
– Det är ju ändå något stort som Ingvar Kamprad har åstadkommit med hela Ikea-koncernen. Men även om han blev stormrik så verkar han inte ha levt så, utan mer snålt eller sparsamt, säger han.
Kristoffer Cegrell, en av alla söndagens kunder på Ikea Väla.Bild: MATHILDA AHLBERG
Gå till toppen