Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Onödigt skydd sänker pensionen

Många betalar för en försäkring de inte behöver i tjänstepensionen. Det leder till att pensionen sänks med flera procent, visar en rapport från Pensionsmyndigheten.

Efterlevandeskydd i pensionen passar vissa men inte alla, eftersom det sänker pensionen. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Det kan kännas skönt att veta att ekonomin för ens partner eller barn är säkrad om man skulle dö i förtid. Men den tryggheten kostar. I tjänstepensionen finns olika modeller av efterlevandeskydd, som har gemensamt att de leder till att pensionen sänks med flera procent.
Och Pensionsmyndighetens analys visar att det finns gott om sparare som har skyddet trots att de helt saknar förmånstagare.
– Betala inte i onödan. Gå igenom ekonomin och se över skyddet, säger Erik Ferm, analytiker vid myndigheten.
En förklaring kan vara att efterlevandeskyddet är förvalet i en del avtal.
– Mycket tyder på att pensionssparare och pensionärer inte riktigt vet vad de väljer. Det finns ett inkonsekvent beteende där man försäkrar små belopp men inte stora, till exempel, säger Erik Ferm.
Under livet förändras också människors situation. Kanske valde man ett skydd när man var gift eller hade småbarn, och glömde ta bort det efter en skilsmässa eller när barnen växt upp och är självförsörjande.
Men det är inte heller självklart att efterlevandeskydd är det bästa valet för personer som lever i par och har små barn. Man kan omfattas av andra skydd, och kanske har en privat livförsäkring.
Pensionsmyndighetens uppmaning till sparare är att göra ett medvetet val, och klicka i eller ur rutan med efterlevandeskydd baserat på livssituation, och väga kostnaderna för olika typer av skydd mot varandra.
Skyddet kan se ut på olika sätt. Återbetalningsskydd innebär ingen avgift men man har inte själv rätt till arvsvinster från andra utan återbetalningsskydd som avlider.
Familjeskydd är i stället en livförsäkring, och en summa dras från ditt tjänstepensionssparande.
– Vår analys visar att familjeskyddet är det bästa alternativet upp till 50-årsåldern. När man börjar närma sig pensionsåldern är återbetalningsskyddet att föredra, säger Erik Ferm.
Fakta

Efterlevandeskydd

Efterlevandeskyddet sänker tjänstepensionen olika mycket beroende på vilket kollektivavtal man tillhör, hur gammal man är när man tecknar skyddet och inkomst.

Kapitalet minskar fram till 65 års ålder med 2–6 procent vid återbetalningsskydd och 4–8,5 procent för familjeskydd, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Det finns även andra efterlevandeskydd. Alla som har kollektivavtalad tjänstepension har automatiskt en tjänstegrupplivförsäkring (TGL). I socialförsäkringssystemet finns omställningspension och barnpension.

Du kan också ha privata försäkringar.

Källa: Pensionsmyndigheten

Gå till toppen