Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Sjuksköterska missade stroke hos äldre man

När den 80-årige mannen kontaktade vårdcentralen i Staffanstorp fick han rådet att uppsöka en sjukgymnast. Det visade sig senare att svagheten han känt i ena armen orsakats av en stroke.

Inspektionen för vård och omsorg har fått in en anmälan om händelsen i Staffanstorp.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
I en anmälan enligt Lex Maria som kommit in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver en chefsläkare på Skånes universitetssjukhus, Sus, att mannen själv sökte vård på vårdcentralen då han kände sig svag i vänsterarmen.
Sjuksköterskan han pratade med sa att han borde uppsöka en sjukgymnast för att få tillbaka styrkan i armen.
Senare samma eftermiddag uppsökte mannen ett sjukhus där man snart kunde slå fast att han drabbats av en stroke. Han fick opereras och ingreppet beskrivs i anmälan som lyckat. Men när mannen var frisk nog att lämna sjukhuset hade han fortfarande en bestående svaghet i vänsterhanden.
Sus anmäler nu händelsen och skriver att mannen löpt risk att drabbas av fler proppar om han inte fått rätt vård. Chefsläkaren på Sus skriver i anmälan att händelsen orsakats av att sjuksköterskan missbedömt mannens symptom. För att saken inte ska upprepas behöver personalen på vårdcentralen få information om vad som hänt, skriver läkaren.
Gå till toppen