Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Det behövs mer samordning mellan sjukhusen och långsiktiga förutsättningar, inte fler utförsäljningar.”

De mindre sjukhusen är oerhört viktiga. Nu bör Simrishamns sjukhus återgå i Region Skånes regi, skriver Anna-Lena Hogerud (S) och Anders Åkesson (MP).

När Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, rankar landets sjukvård utifrån 130 kvalitetsindikatorer ligger den skånska sjukvården på åttonde plats, skriver artikelförfattarna.Bild: Niklas Gustavsson
De två moderaterna Carl Johan Sonesson, regionråd i opposition, och Anders Johnsson, vice ordförande i Simrishamns kommunstyrelse, framför en rad felaktiga påståenden om den skånska sjukvården i allmänhet och Simrishamns sjukhus i synnerhet (Aktuella frågor 18/1). Sant är att vi vill satsa på Simrishamns sjukhus och driva det i regionens regi istället för att låta privata entreprenörer göra det.
Att som Carl Johan Sonesson och Anders Johnsson påstå att vi inte vill ha kvar något sjukhus i Simrishamn saknar all grund. Vi vill utveckla sjukhuset och tycker att det är viktigt för framtiden.
Moderaterna målar en nattsvart bild av den skånska vården. Under den tid som Socialdemokraterna och Miljöpartiet har styrt i Region Skåne, alltså sedan 2014, har en rad satsningar genomförts som har gett bra resultat. När Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, rankar landets sjukvård utifrån 130 kvalitetsindikatorer ligger den skånska sjukvården på åttonde plats. Vårdskadorna har minskat med hälften sedan 2013. Kostnaden för inhyrd personal minskar i snabb takt och Region Skåne är näst bäst i landet när det gäller att fasa ut hyrpersonal, alltså att istället använda sig av fast anställda. Glädjande är också att sjukskrivningarna minskar. Det betyder inte att allt är bra. Mycket återstår att göra.
Vi i den rödgröna regionledningen vill att Simrishamns sjukhus ska återgå i Region Skånes regi när det nuvarande avtalet med Praktikertjänst löper ut 2020. Skälet är att vi vill se ökat samarbete mellan de skånska sjukhusen, vårdcentralerna och inte minst mellan Simrishamns sjukhus och kommunen.
Frågan kommer upp i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd i morgon, den 31 januari. Därefter fattar regionfullmäktige det slutliga avgörandet.
De mindre sjukhusen är oerhört viktiga och Simrishamns sjukhus har stor betydelse för den nära vård som de boende i Simrishamn och hela sydöstra Skåne har möjlighet att få.
Med en allt äldre befolkning ökar betydelsen av bra samordning. När sjukhus bedrivs i offentlig regi är det lättare att utveckla verksamheten på ett mer långsiktigt sätt. Vi vill att Simrishamns sjukhus ska bli ledande inom vård av äldre och multisjuka patienter. Det innebär också att invånarna och personalen inte som idag behöver oroa sig för att någon annan ska driva sjukhuset efter en ny upphandling.När privata aktörer tävlar om vem som ska driva offentliga verksamheter, som sjukhus och vårdcentraler, innebär det ofta segdragna överklaganden och konflikter.
Vi vill ge Simrishamnsborna och personalen på sjukhuset ökad trygghet och bättre långsiktighet.Vi ser därför över möjligheten att köpa den fastighet där Simrishamns sjukhus ryms, för att säkra att vi kan bedriva sjukvård långsiktigt.
I sitt förslag till budget för Region Skåne vill Moderaterna privatisera ytterligare två sjukhus i Skåne, men vill inte berätta vilka de är. Partiet utesluter inte ens att sälja ut Skånes universitetssjukhus. Det skulle innebära ett experiment som kan skapa oro bland personal och patienter. Vad som behövs är mer samordning mellan sjukhusen och långsiktiga förutsättningar, inte fler utförsäljningar.

Anna-Lena Hogerud

Anders Åkesson

Anna-Lena Hogerud (S) är ordförande för Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.
Anders Åkesson (MP) är vice ordförande för Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.
Gå till toppen