Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Ett år till jag får använda tävlingsbassängen igen

Tomma bassänger på Högevallsbadet.Bild: Mårten Svemark
De kommunala motionsanläggningarna ska vara tillgängliga för alla kommuninvånare.
På Högevallsbadet i Lund, vid entrédörren till bassängen som kallas ”tävlingsbassäng”, finns det en skylt med informationen att ”bassängen är bokad under vardagarna till skolor och föreningar”.
Sedan 2016 är bassängen stängd för badgästerna. Det kan vara flera timmar under dagen och också dagar som bassängen är helt tom.
Kommunfullmäktige och kultur- och fritidsförvaltningen fastställer varje år taxorna för de bokade banorna på Högevallsbadet. Om bassängen är helt ledig, kan det inte stå där att bassängen är bokad, eftersom ingen har betalat för det. Det kan inte heller vara så att en skola som har reserverat två eller tre banor, istället använder alla de åtta banorna. Banorna som är lediga ska kunna användas av badgästerna. Så har det varit förut.
Jag är en simveteran som tävlar i Masters. Före 2016, en eller två dagar före en tävling, brukade jag testa tävlingsbassängen en stund eftersom den är en snabbassäng. Det innebär att jag enbart kan använda bassängen en gång per år, det vill säga när det är DM i simning på Högevall. I år blir det den 17 februari. Jag måste vänta ett år till för att kunna simma där igen.
Så får det inte vara.
”Å andra sidan innebär inte likställighetsprincipen ett absolut förbud mot att en kommun eller ett landsting vid ett visst tillfälle tillhandahåller anläggningar eller tjänster som bara kommer vissa medlemmar i kommunen eller landstinget till godo. Grundprincipen är dock att kommunen eller landstinget senare bereder andra medlemmar samma rättigheter.”

António Rodrigues

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen