Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Ge inte upp direkt – lyssna på din kropps signaler.

Gränsvärdena har hamnat i fokus i debatten om sköldkörtelproblem.Bild: LEIF R JANSSON / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
I tider av akut brist på medicinen Levaxin på svenska apotek vill jag slå ett slag för en variant av ämnesomsättningsproblem som borde uppmärksammas mer. De flesta vet säkert att ca en halv miljon svenskar lider av problem med sköldkörteln, så kallad hypotyreos (vanligast) eller hypertyreos, beroende på om sköldkörteln är under eller överaktiv, men om jag säger ”vävnads-hypotyreos” så är det nog inte så många som reagerar.
Under några intensiva år drabbades jag av tre dödsfall samtidigt som jag hade ansvaret för mina föräldrars sista år på jorden med allt vad det innebar med kontakt med personal/vårdsystem och akutresor till sjukhus. Jag levde i en konstant stress och sorg och upplevde mig ansvarig för allt 24 timmar om dygnet. Stressen och sorgen övergick i en total utmattning och sedan i en depression. Jag ordinerades vila och återhämtning.
Jag vilade och vilade och vilade men aldrig blev jag bra. Jag fick håravfall, yrsel, psykiska reaktioner, känslighet för kyla, ljudkänslighet, ökad känslighet för allergier, näsblod utan anledning, håret vitnade snabbt; ett tecken på tidigt åldrande. De normala proverna togs på sköldkörteln – T3, T4, THS – men svaren visade alltid att jag låg på ”rätt sida” gränsvärdet, även om mina värden var låga.
Det är nu som boken ”Det trötta folket” av läkare Helena Rooth Svensson gjorde entré i mitt liv. Hon beskrev hur hon själv drabbades av problematiken. Hon forskade vidare i ämnet och skrev slutligen en bok i ämnet. Hon öppnade praktik i Ängelholm för att ta emot patienter som hamnat i svängdörr inom mainstreamvården. Hon talar om ett ”ämnesomsättningsproblem på cellnivå” som inte avspeglar sig i de traditionella testerna vid hypotyreos. ”Vi kan inte ta prover på energiproduktionen i cellerna”, skriver hon.
Även Sköldkörtelföreningen gör vad de kan för att påtala att dagens strikta gränsvärden mellan frisk och sjuk måste uppmärksammas. Nu rekommenderar de ett större spann i gränsvärdesdragningen och har på sin sida ett informationsblad att skriva ut och ta med till läkare. Informationen där säger att rekommendationen för gränsvärdet för hypotyreos har sänkts till 2,5 redan 2009 men att det har inte nått ut till vårdcentralerna. Men de skriver inget än om vävnadshypotyreos och det är här Helena Rooth Svenssons forskning gör nytta. Jag har själv rekommenderat min vårdcentral att inhandla denna bok som finns i uppdaterad version och numera heter ”Sköldkörteln och mitokondrierna”.
Min vårdcentral gick med på att låta mig göra ”mitt” test med låg dos Levaxin. Så gott som omgående försvann mitt näsblod, min muskelvärk, min depressionskänsla och trötthet. Mitt grånande hår blev svartare igen, jag gick utan andfåddhet i trappor och uppförsbackar igen. När jag återvände en månad senare för kontroll var läkarens reaktion mycket positiv. Det kändes som om livet återvände. Jag har förstått att jag haft tur: alla svarar inte på Levaxin på detta positiva sätt. På Sköldkörtelföreningens sida finns andra alternativ att pröva.
Det enda jag kan säga är ”lycka till” och ge inte upp i första taget – tro på din kropps signaler!

Ingvor Sabina Le John

Ingvor Sabina Le John i Malmö är före detta bonde, språklärare och engelsk hemmafru. Djurrättsaktivist och grundare av Kirseberg News.
Gå till toppen