Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hemtjänstanställd döms för stöld hos vårdtagare

En 29-åring som jobbade inom hemtjänsten stal en plånbok med 2 000 kronor och ett bankkort från en vårdtagare. Senare samma dag tog hon ut 5 000 kronor med kortet. Nu döms hon för grov stöld, bedrägeri och försök till bedrägeri.

Enligt domen har brotten ett straffvärde på åtta månaders fängelse, men tingsrätten väljer ändå att bestämma straffet till villkorlig dom och 100 dagsböter å 80 kronor. Kvinnan ska också betala 7 000 kronor i skadestånd till vårdtagaren.
Den 29-åriga kvinnan var i april hemma hos en vårdtagare i 80-årsåldern och tog med sig hans plånbok därifrån. I plånboken låg 2 000 kronor i kontanter och ett bankkort som kvinnan använde för att ta ut 5 000 kronor från en bankautomat.
Vid två tillfällen senare samma dag i april försökte hon ta ut ytterligare 10 000 respektive 8 000 kronor. Två dagar senare försökte hon även ta ut 5 000 kronor med hjälp av kortet. De försöken misslyckades eftersom kortet var spärrat för så stora uttag.
I förhör förnekar kvinnan att hon stulit 2 000 kronor i kontanter. Däremot medger hon att hon stulit bankomatkortet och tagit ut 5 000 kronor, samt försökt ta ut ytterligare summor. Hon hävdar att hon skulle ge pengarna till en sjuk släkting, men hade för avsikt att betala tillbaka dem.
Den förklaringen köper dock inte tingsrätten.
Gå till toppen