Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Norrmän uppmanas se upp för spioner

Den norska säkerhetspolisen PST vill folkbilda norrmännen om spioneri. Arkivbild.Bild: Erik Johansen/NTB/TT
Den norska säkerhetspolisen PST uppmanar norrmän att bli bättre på att skydda sig mot utländskt spionage. Norrmän på resa i utlandet – främst Ryssland och Kina – bör vara extra vaksamma, enligt PST som pekar ut just spionage från de två länderna som de största hoten mot norska intressen.
– Vi anser att främmande staters rekrytering av källor och agenter, påverkan och kartläggning av verksamheter och kritiska infrastrukturer samt nätverksoperationer, kommer att utgöra de allvarligaste utmaningarna under 2018, säger PST-chefen Benedicte Bjørnland.
Målet är att få folk att känna igen underrättelseverksamhet. Som exempel nämns rekognosering av personer som kan sitta på intressant information, till exempel under konferenser. Forskare, journalister, och politiker uppmanas att vara uppmärksamma mot försök att försvaga den norska demokratin, eller att påverka politiska processer.
Gå till toppen