Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Öppet hus hos Hedda Andersson

På tisdagskvällen var det öppet hus hos Lunds nya gymnasieskola som ännu inte finns. Drygt hundra nyfikna högstadieelever kom för att höra mer om skolan som tjuvstartar i höst.

Minna och Tindra Karlsson frågade ut rektorn Malin Dahlgren.Bild: Patrick Persson
Hedda Anderssongymnasiet ska börja byggas 2020 och stå färdigt 2022. Ändå ska de första eleverna börja på skolan redan i höst. Hur går det ihop?
Det var en av de grundläggande sakerna tillförordnade rektorn Malin Dahlgren, en av skolans två anställda, fick förklara när Hedda Anderssongymnasiet på tisdagskvällen för första gången höll öppet hus för att locka till sig elever.
Eftersom den nya skolan ännu inte har byggts hölls tillställningen i Svaneskolans aula. Det är i Svaneskolans lokaler gymnasiet till en början ska hålla till, och till hösten 2018 blir det bara 180 elever.
Tvillingarna Tindra och Minna Karlsson från Södra Sandby tog direkt tillfället i akt och frågade ut rektorn Malin Dahlgren som stod vid dörren och välkomnade alla besökare. Efter en lång diskussion var de ännu inte helt övertygade att Hedda Andersson blir deras första val.
– Vi har inte riktigt bestämt oss, vi funderar även på Polhem, säger Minna Karlsson.
Polhemskolan är visserligen över tio gånger större än Heddaskolan blir till hösten, men det kan vara både bra och dåligt med en liten skola, tycker Tindra Karlsson.
– Det kan vara bra på så sätt att det är mysigt, men man blir kanske lite som en testgrupp.
Edvin Antius ville gärna veta mer om innehållet i teknikprogrammet.Bild: Patrick Persson
Edvin Antius bryr sig inte så mycket om storleken på skolan.
– Nej, jag tycker det kvittar, bara jag får den linjen jag vill ha. Men det är ju lite skillnad på hur man studerar, här verkar det vara mer i projektform och det tycker jag låter bra.
De flesta frågorna handlar om vilka inriktningar skolan kommer att ha, och om lokalerna, berättar Malin Dahlgren en stund senare. Och hur rivningen av Svaneskolan och byggarbetet kommer att påverka skolarbetet.
– Där har vi rätt bra koll på vad vi behöver göra för att skolan inte ska bli störd och för att transporterna inte ska påverka vår vardag. Vi sitter med i kommunens projektgrupp.
Det blir två program: teknikprogrammet och ekonomiprogrammet. Alla elever ska också läsa entreprenörskap, och direkt när man kommer in går man en projektledarutbildning, berättar hon.
Varför ska man börja på den här skolan?
– För att man vill något nytt, för att man är intresserad av att prova att jobba på ett annat sätt.
Bänkraderna i Svaneskolans auditorium fylldes allt eftersom. Mot slutet av presentationen var det en bra bit över hundra personer i publiken.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen