Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”De små sjukhusen i Skåne måste specialiseras.”

Det rödgröna styrets tro på stordrift och centralisering avspeglas i en mängd händelser under mandatperioden, skriver Gilbert Tribo, Malin Henriksson och Henrik Silfverstolpe, Liberalerna.

Inför dagens beslut om Simrishamns sjukhus använder S och MP Hälsostaden i Ängelholm som ett föredöme. Det är ett spännande projekt där effektiviteten har ökat och patienterna är nöjda med vården, skriver artikelförfattarna.Bild: Emmalisa Pauly
Idag tar Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd ställning till om ett av Skånes mindre sjukhus, det i Simrishamn, ska återgå i regional regi. Blir det så är det ett av många beslut under denna mandatperiod som bådar illa för de små sjukhusens framtid i Skåne.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet bedyrar att de vill satsa på de små sjukhusen (Aktuella frågor 30/1). Det är enkelt att säga. Frågan är vad som sker.
Samtidigt som Socialdemokraterna och Miljöpartiet talar vackert om satsningar hyvlar de bort verksamheter. I Trelleborg stängde kvinnomottagningen i vintras och akutmottagningen har minskat sina öppettider. Den palliativa vården, vård i livets slutskede, har försvunnit. Efter ett stort folkligt engagemang lovade det rödgröna styret i regionen att några platser skulle ersättas men det har inte blivit verklighet. Det går helt enkelt inte att hitta vårdpersonal som vill jobba under de förutsättningar som regionen erbjuder.
I stora organisationer är beslutsvägarna långa och de anställda har svårt att påverka sitt arbete. Det är roten till många av vårdens problem.
Alla undersökningar visar att en av de saker som människor värderar högst när det gäller ett arbete, högre än en bra lön, är att kunna påverka arbetsplatsen och sin arbetssituation. Därför väljer vårdpersonal att jobba på ställen där de kan göra det, och inte för Region Skåne.Som ett brev på posten går det inte att bemanna avdelningarna och vårdplatser stängs. Det sker trots att det inte råder någon brist på sjuksköterskor i Skåne. Att det är svårt att rekrytera betyder inte att det finns för få personer i yrket.
Inom Region Skåne har fetmakirurgins framtid i Landskrona diskuterats. I Ystad slås vårdavdelningar ihop för att det inte går att rekrytera vårdpersonal. Då försvinner vårdplatser och personalen måste lägga mer tid på administrativa arbetsuppgifter, till exempel att leta efter lämpliga vårdplatser till patienterna. Det blir en ond cirkel.
Liberalerna tror att de små sjukhusen måste specialiseras. I Hässleholm är personalen mycket duktig på ortopedi, bäst i Norden. Därför har vi också föreslagit ett centrum för ledplastik i Hässleholm. Det rödgröna styrets obefintliga respons på vårt förslag visar hur lite intresse det har för att utveckla de små sjukhusen.
Inför dagens beslut om Simrishamns sjukhus använder Socialdemokraterna och Miljöpartiet Hälsostaden i Ängelholm som ett föredöme. Det är ett spännande projekt där effektiviteten har ökat och patienterna är nöjda med vården. En av de viktigaste framgångsfaktorerna är de korta beslutsvägarna. När projektet tar slut i sommar inlemmas sjukhuset i regionens stora administration. Det leder troligen till att de fina resultaten försvinner och stabiliseras på nivå med den övriga vården i Region Skåne.
Vårdpersonal inom den privat drivna vården säger att det är mycket svårt att ha en dialog med Region Skåne. I Simrishamn minskade den offentligt drivna blodcentralen radikalt sina tider med mer än hälften utan att meddela de andra, privat drivna, avdelningarna på sjukhuset. Mottagningen för reumatiska patienter fick plötsligt inte ersättning för sina gamla patienter om de kom från fel kommun.
Det rödgröna styrets tro på stordrift och centralisering avspeglas i en mängd händelser under mandatperioden. De små sjukhusen går mot en dyster framtid om regionen inte tar ett nytt grepp. I framtidens sjukvård är lösningen inte att politiker detaljstyr vården. Patienterna ska stå i centrum för sjukvården och politikerna lyssna på personalen. Lyhördhet, specialisering och flexibilitet är framtiden.

Gilbert Tribo

Malin Henriksson

Henrik Silfverstolpe

Gilbert Tribo (L) är gruppledare i Region Skåne.
Malin Henriksson (L) är regionpolitiker från Simrishamn.
Henrik Silfverstolpe (L) är regionpolitiker från Trelleborg.
Gå till toppen