Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Efter terrordådet: Insatsen i Irak fortsätter

Sverige tänker inte trappa ner på insatsen i Irak efter terrordådet på Drottninggatan, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S). Rakhmat Akilovs mål var att det svenska stödet skulle dras tillbaka.

Kurdiska peshmergastyrkor tränas i kampen mot IS i Irak. Arkivbild.Bild: Alice Martins
– Det är ett oerhört, primitivt, uselt och fegt dåd som den här Akilov gjort sig skyldig till. Och eftersom Sverige är en rättsstat så rannsakas han ju nu i en rättegång och kommer väl också att dömas då till ett straff, så rättsprocessen får ha sin gång, säger Peter Hultqvist.
– Sedan står jag som försvarsminister, hela regeringen och ett mycket stort stöd i Sveriges riksdag bakom de svenska soldaternas insats i kampen mot Daesh (Islamiska staten) eftersom vi är medlemmar i den internationella koalitionen, och jag anser att den gör ett helt nödvändigt arbete för att besegra Daesh.
Den terrormisstänkte Rakhmat Akilov ville tvinga Sveriges regering och riksdag att avbryta ett svenskt deltagande i den militära utbildningsinsatsen mot IS i Irak, något som blev offentligt när förundersökningsprotokollet släpptes på tisdagen.
Den svenska insatsen i Irak fördubblades under 2017 till 70 personer vars uppgift främst är att utbilda och träna kurdiska peshmergaförband som strider mot IS.
Men efter att IS försvagats betydligt har kurdiska och irakiska styrkor stått emot varandra och regeringen har sagt att beslutsläget är komplicerat om den svenska styrkans framtid.
Att Rakhmat Akilov utfört ett dåd delvis på grund av den insatsen påverkar inte regeringens bedömning.
– Vi viker inte undan för den här typen av resonemang, säger Peter Hultqvist.
TT: Men har man vägt in risken med att delta i kampen mot IS med att attentat kan ske i Sverige?
– Risker värderas alltid och det är så för att man från säkerhetspolitisk sida deltar i ett omfattande internationellt samarbete för att förebygga och genomföra olika typer av operationer för att olika typer av terroristdåd inte ska inträffa. Men det finns också en avgörande risk att låta en terrorgrupp som Daesh breda ut sig.
TT: Men är det värt det?
– Det är helt nödvändigt att olika länder i världen bidrar till kampen i Irak, säger Peter Hultqvist.
Läs alla artiklar om: Terrordådet i Stockholm
Gå till toppen