Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är årets populäraste namn

Är Alice, Alice och Alice här idag? Så kommer det kanske låta på flera förstaklassupprop år 2024. – Namnet verkar vara omåttligt populärt. Det kom in på topplistan 2005 och har sedan dess gjort raketkarriär, säger Katharina Leibring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen.

Alice och William är de populäraste namnen på nyfödda barn under 2017. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
Idag publicerades Statistiska centralbyråns (SCB) namnstatistik över de populäraste namnen på nyfödda barn under 2017. 888 flickor fick heta Alice, som är det vanligaste flicknamnet för andra året i rad. 941 pojkar fick namnet William, ett namn som återigen klivit upp på tronen efter ett år på tredje plats. Lucas knep förstaplatsen 2016 men hoppade i år ner till en fjärdeplats.
– Både Alice och William är internationella namn som passar i de flesta miljöer. Däremot är det intressant att Alicia gått från sjätte till andra plats på bara ett år. Det beror kanske på att unga föräldrar velat ha en variation på det populära namnet Alice för att göra det mer unikt, säger Leibring och fortsätter:
– Det är sällan två så närbesläktade namn finns i toppen.
På topplistan bland pojknamn återfinns flera kungliga och bibliska namn. Enligt Katharina Leibring beror det på att föräldrar vill ge sina söner auktoritära namn, som symboliserar stabilitet.
– Man kan absolut avläsa hur traditionella könsroller påverkar topplistan. Pojknamnen som är i topp har legat bland de tio vanligaste under hela 2000 talet. Man vill ge sin son ett stabilt och respektingivande namn, ett namn som passar en prins. Bland flicknamnen svänger det betydligt mer och det återspeglas även på topplistan.
Läs också Fler skåningar vill byta namn – och nu är det lättare
Maryam och Matteo ökade mest
Nya namn på pojkarnas topp 100–lista var Levi, Vide och Neo. Av dessa namn placerade sig Levi och Vide högst. På topp 100 för flicknamn kom det in sju nya namn; Maryam, Hedvig, Mira, Zoey, Idun, Melina och Noomi. Maryam var också det flicknamn som ökade mest. Det gavs till 177 flickor, en ökning med 70 procent jämfört med föregående år.
– Maryam används mycket i kulturer från Mellanöstern. Att just det namnet är så populärt speglar kanske också att Sverige är ett mångkulturellt land, säger hon.
Matteo var i stället det pojknamn som klättrade mest. Leibring tror att trenden beror på att många i dagens pappageneration heter Mattias, och att man därmed valt varianten Matteo till sonen. Hon säger att man sällan ger exakt samma namn som man själv har till sina barn, vilket också kan tolkas in i resultatet att namnen Maja, Julia och Emma gått stadigt nedåt.
– Generationen där de namnen är populära har själva börjat skaffa barn nu. Om 10–20 år kommer årets toppnamn William och Alice också att gå ner, av samma anledning.
Fakta

Populäraste namnen 2017

Flicknamn:

1. Alice (1)

2. Alicia (6)

3. Olivia (7)

4. Ella (5)

5. Ebba (9)

6. Lilly (2)

7. Astrid (15)

8. Saga (11)

9. Freja (13)

10. Wilma (10)

Pojknamn:

1. William (3)

2. Oscar (1)

3. Liam (4)

4. Lucas (2)

5. Oliver (5)

6. Alexander (7)

7. Elias (8)

8. Hugo (6)

9. Noah (10)

10. Adam (11)

(Förra årets placering inom parentes)

Källa SCB

Gå till toppen