Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Hur Lööf än vänder sig är ändan bak.

Lööf. Humanist eller hårdhuding?Bild: Alexander Larsson Vierth/TT
Regeringen har ändrat i sitt förslag om att ge omkring 9 000 ensamkommande unga en ny chans att stanna i Sverige. De nya formuleringarna har nu skickats ut på en remissrunda.
Samtidigt har Afghanistan, dit många av de ensamkommande kan komma att utvisas, på sistone drabbats av blodiga terrordåd. I Kabul såväl som i Jalalabad.
Utvisningshot och terror kan tyckas vara nog att bekymra sig om. Därutöver har gruppen ensamkommande hamnat i förspelet till en brännhet svensk valrörelse.
Detta har hänt:
När regeringen först lade fram idén om att ensamkommande skulle få en chans att stanna och studera på det svenska gymnasiet var Centerns talesperson Johanna Jönsson försiktigt positiv. Men i takt med att övriga alliansen mullrade började även C knorra om att förslaget är svårt att stödja.
Nu har migrationsminister Heléne Fritzon (S), delvis, lyssnat på Centern och presenterat sitt på ett par punkter ”sockrade” förslag:
* De ensamkommande som när de kom angav att de var minderåriga, men ansågs uppenbart äldre än arton år, ska inte omfattas av den nya chansen att få stanna.
* Inte bara gymnasiestudier utan även kortare yrkesutbildningar på komvux och särvux ska berättiga till möjligheten att beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.
Om dessa ändringar av regeringspartierna S och MP räcker för att få det nödvändiga stödet från både V och C är en öppen fråga. Annie Lööfs Centern vill inte ge sitt svar innan remisstiden går ut den 20 februari.
Och svaret kan komma att definiera partiets roll i valrörelsen.
Om Centern säger nej till lagförslaget – vilket C kan göra och skylla på att det inte går långt nog; att regeringen till exempel inte vill återinföra ”särskilt ömmande omständigheter” och därmed mer generösa villkor – kan C framstå som fegt och hycklande. Det är ju lätt att tala om människor som lider men svårt att komma till undsättning när det verkligen gäller. Är det viktigare för C att krypa in i alliansens varma famn?
Om Centern däremot säger ja kan partiet framstå som en stark humanitär kraft i svensk politik. En kraft som tar parti för de utsatta. Med Annie Lööf som en tuff, stridbar politiker, allt annat än Moderaternas nickedocka. Baksidan av medaljen är att Centern då splittrar alliansen och underminerar de borgerligas trovärdighet som regeringsalternativ. Somliga väljare lär välja att uppfatta Centern som svekfull och Annie Lööf som en inofficiell socialdemokratisk valarbetare.
Det handlar helt enkelt om hur Centern vill – eller absolut inte vill – uppfattas i valrörelsen 2018. Frågan är vad väljarna ser när de betraktar bilden av Annie Lööf:
Humanisten eller hårdhudingen? Soloartisten eller alliansens moder?
Det är förståeligt att Annie Lööf och hennes centerparti tvekar, funderar och gärna skjuter på beslutet. Politik är att välja och hur Lööf nu än vänder sig har hon ändan bak. Och partiet har självt bäddat för det.
När valet kommer vill väljarna veta vad de röstar på. Partier som tydligt talar om vad de vill - och sedan gör som de sagt.
Gå till toppen