Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Lomma utsedd till Sveriges tryggaste kommun – igen

I Lomma är det låg risk för att man ska skada sig i en olycka, att ens hus brinner ner eller att man råkar ut för någon typ av våldsbrott. Det visar en ny jämförelse, som återigen har utsett Lomma kommun till landets tryggaste.

Låg risk för olyckor, bränder och våldsbrott i Lomma.Bild: Hussein El-alawi
Det är i Öppna jämförelsen för 2017, som presenteras av Statens kommuner och landsting, SKL, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som Lomma landar på förstaplatsen för andra året i rad.
Jämförelsen baseras på nationell statistik från bland annat SOS Alarm och Statistiska centralbyrån.
Läs mer: Antalet anmälda brott i Lomma fortsätter att minska
I undersökningen har man tittar närmare på en rad olika kategorier, och Lomma placerar sig högt i flera av dem:
• På listan över hur många personer som vårdats på sjukhus på grund av olycka hamnar Lomma på plats nummer 10, med ett snitt på 7,8 personer per 1 000 invånare.
• Lomma är den kommunen med minst antal utvecklade bränder i bostad under året som gått. 0,10 stycken per 1 000 invånare. Den kommun med flest utvecklade bostadsbränder hade 1,63 stycken per 1 000 invånare.
• Vad gäller listan över kommuner med minst antal anmälda våldsbrott hamnar Lomma på fjärde plats, med 3,2 sådana anmälningar per 1 000 invånare under 2017.
SKL och MSB har vägt samman de olika kategorierna och konstaterat att Lomma är den kommun där det är tryggast. På topp tio-listan återfinns också Vellinge kommun, som klättrar från en sjätte till en femte plats.
Samtliga nio kommuner i toppen är pendlingskommuner som ligger nära större städer. De tio säkraste kommunerna har också i genomsnitt färre invånare än andra kommuner, 15 000 jämfört med rikssnittet på 34 000.
Anders Åkesson är säkerhetschef på Lomma kommun, och han är inte förvånad över resultatet.
– Det är jättekul, Lomma är ju en en trygg kommun. Det ser vi också i polisens trygghetsmätningar, säger han.
På fredag får kommunen chansen att skryta över resultatet. Då kommer justitie- och inrikesminister Morgan Johansson för att träffa Lommabor, polisen, fältgruppen och trygghetsvärdarna och för att få veta mer om kommunens trygghetsarbete.
Fakta

Landets tio säkraste kommuner enligt Öppna Jämförelsen

1. (1*) Lomma

2. (5) Öckerö

3. (2) Hammarö

4. (4) Knivsta

5. (6) Vellinge

6. (8) Nykvarn

7. (9) Lekeberg

8. (10) Bollebygd

9. (3) Ydre

10. (12) Kinda

* I parentesen står kommunens placering vid förra årets jämförelse.

Gå till toppen