Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmökonferens satsar på att bli ett "Almedalen för skola och bibliotek"

Läskonferensen ReadMe i Malmö görs om och förvandlas i höst till ett idéforum för skola och bibliotek. ”Man kan säga att vi skapar ett Almedalen för skola och bibliotek – i Malmö”, säger arrangören Anders Mildner från Altitude Meetings.

Anders Mildner.Bild: Sven-Erik Svensson
Läskonferensen ReadMe har kontinuerligt utvecklats sedan starten 2014. De första två åren höll de till i Lund och 2016 gick flytten till Malmö. Nu tar de nästa steg och utvecklar konferensen till ett forum för idéer och visioner för skola och bibliotek.
– Vi behåller det viktiga samtalet kring demokratifrågorna, men kombinerar det med att bygga ett helt nytt forum för skola och bibliotek där nya visioner för framtiden föds, säger arrangören Anders Mildner i ett pressmeddelande.
Förutom att bjuda in verksamma inom skola och bibliotek så kommer även politiker, tjänstemän, fackförbund och intresseorganisationer att bjudas in för att föra ett samtal kring skol- och bibliotekspolitik.
– Ta skolpolitiken som ett exempel. Det är uppenbart att den under ett valår mer än något annat formas av samspelet mellan medier och politik. Och då kommer den att kretsa kring saker som kepsar och mobiltelefoner. Det säger väldigt lite om vad skolan skulle kunna vara i framtiden och handlar inte det minsta om idéer eller visioner. Nog skulle vi kunna prata om något annat? Gemensamt för skolan och biblioteken är att de på något sätt är svaren på de utmaningar som samhället och demokratin står inför. Naturligtvis ska de som jobbar inom skolan och biblioteken då också vara med och formulera frågeställningar, visioner och svar tillsammans med politiker och tjänstemän, säger Anders Mildner i ett pressmeddelande.
Den nya ReadMe-konferensen som går under namnet ReadMe 2.0 delas upp i två delar. En halv dags konferens om skolan och bibliotekens roll för att möta demokratins utmaningar. Och sen ytterligare en halv dags så kallad ”unconference” där deltagarna själva skapar programpunkter och diskuterar fram lösningar tillsammans. Dessutom blir det workshops och en mässdel.
En talare är redan klar till ReadMe 2018 och det är författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink som ska prata om främlingsfientlighet och skolans och bibliotekens roll.
Den 10 oktober äger ReadMe rum i Studio Meetingpoint i Malmö.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen