Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Nu är det klart – i vår börjar trygghetsvärdar patrullera Vellinge

Nu har kommunen klubbat beslutet att anställa fem trygghetsvärdar. Totalt satsas 1,5 miljoner på satsningen under året.
– Vi ska finnas på platser där kommuninvånare upplever otrygghet, säger Jesper Behm Fransson, trygghet- och säkerhetsutvecklare.

Bakgrunden till satsningen är att kommunen vill möta en negativ trend där den upplevda otryggheten bland invånarna ökar, samtidigt som den faktiska brottsstatistiken sjunker. Man har också tagit ställning till positiva resultat från andra kommuner som infört tjänsterna.
Läs mer: Trygghetsvärdar införs i Vellinge
Totalt anställer Vellinge kommun fem trygghetsvärdar som ska arbeta kvälls- och nattetid alla dagar i veckan. Värdarna kommer inte ha några särskilda befogenheter, utan ska tillkalla polis om de ser ett brott begås.
– Målet är att vara lättillgängliga för medborgarna när det gäller saker som inte är ett polisiärt ärende. Det kan röra frågor som till exempel belysning eller vegetation i ett område där invånare tycker att kommunen behöver göra något. Värdarna blir lite av min förlängda arm utåt i det arbetet, säger Jesper Behm Fransson.
Gruppen ska samverka med kommunens fältgrupp, räddningstjänsten och polisen. Rekryteringen till de nya tjänsterna har just satt igång och förhoppningen är att värdarna ska vara på plats under senvåren.
Kommunen arbetar också kontinuerligt med andra säkerhetsåtgärder. Bland annat har man satt upp värmekameror på flera skolor, och håller på med upphandling för fler.
– Tidigare hade vi lite problem med skadegörelse, men när man fick upp kamerorna såg man en snabb förbättring. Men i nuläget är det inte aktuellt att gå fram med någon ansökan hos länsstyrelsen om övervakningskameror. Vi har inte den problembilden idag anser jag, säger Jesper Behm Fransson.
Förslaget att anställa trygghetsvärdarna orsakade viss debatt i kommunstyrelsen, när beslutet fattades i veckan. SD och S backade M-förslaget. Nya Listan och Liberalerna yrkade avslag, medan Miljöpartiet lade fram ett helt eget förslag.
Nya Listan menar att kommunen istället bör anlita inhyrda väktarbolag eller ge bidrag till ideella nattvandrare och grannar i samverkan.
– Vi talar dessutom om en av Sveriges säkraste och tryggaste kommuner med 141 anmälda våldsbrott 2017. Det kan jämföras med Malmös 4 700 och Trelleborgs 400, säger Rolf Erichs (Nya Listan).
MP ville istället att pengarna skulle gå till föreningar och andra aktörer som jobbar med trygghetsfrågor. Inför nästa års budget vill partiet att satsningen på trygghetsvärdarna ska utvärderas och att bland annat medborgare och polis ska få tycka till om hur potten för 2019 ska användas.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen