Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Från skott till vardagsbrott. Thornberg har att göra.

Anders Thornberg på torsdagen.Bild: Claudio Bresciani/TT
Bättre start kunde Anders Thornberg inte få som rikspolischef. Knappt hade utnämningen offentliggjorts på torsdagen förrän hyllningarna vällde in, från alla håll. Fackförbunden välkomnade den tidigare Säpochefens erfarenhet som polis och allianspartierna berömde hans kompetens och gedigna bakgrund. Så har han också haft flera tunga uppdrag inom säkerhetspolisen och är känd som en skicklig kommunikatör.
Även för Thornbergs kommande arbete är det politiska stödet stort. Regeringen har skärpt lagstiftningen på flera punkter för att underlätta brottsbekämpning och partierna bjuder över varandra med rättspolitiska satsningar.
Det här berörde Thornberg själv vid en presskonferens.
"Aldrig tidigare har svensk polis varit så uppbackad."
Nu är det dags att ingjuta nytt mod i kåren och satsa på kärnverksamheten, förklarade han, och sade sig ha det största förtroende för svensk polis.
Just det kunde vara större hos fler. Enligt färska siffror från Nationella trygghetsundersökningen känner bara drygt hälften av medborgarna ett ganska eller mycket stort förtroende för polisen. Samtidigt har oron för brottsligheten ökat, liksom andelen som uppger att de har utsatts för brott.
Thornberg tar dessutom över en omgjord organisation som haft påtagliga problem under förändringsprocessen. Vittnesmålen är många om hur resurser använts tveksamt, medan anmälningar av grova brott har samlats på hög. Till på köpet har den grova kriminaliteten brett ut sig och antalet utsatta områden i landet blivit fler.
Nu måste Thornberg och hans kollegor "rycka upp den organiserade kriminaliteten med rötterna", prioritera sexualbrotten och komma åt de internationella stöldligorna, förklarade justitieminister Morgan Johansson (S) på torsdagens presskonferens.
Men hur omfattande den arbetsbeskrivningen än låter, så är uppdraget rimligtvis mycket större än så. Det är visserligen helt nödvändigt att komma åt dem som står för de grövsta brotten, men det räcker inte för att lugna en allt oroligare allmänhet. Det krävs också mer arbete mot de mer vardagsnära brotten för att minska otryggheten och stärka förtroendet för rättsväsendet.
Allt från trafikförseelser till skadegörelse och stölder måste beivras.
Expressen (29/1) uppmärksammar hur våldsamma ungdomar sprider skräck i ett köpcenter i Borlänge och hur snattande gäng i Sandviken blivit så hotfulla att kunder nu hjälper till att vakta sin matbutik. Aftonbladet (1/2) intervjuar en handlare som lämnat butiken i Stockholmsförorten Husby efter rån, misshandel och mängder av snatterier. Liknande exempel går att hitta på de flesta håll i landet och bidrar till en utveckling där verksamheter läggs ned och allt färre känner sig trygga ute på kvällarna.
Det ökade antalet dödsskjutningar och sprängningar sprider rädsla i samhället. Men det gör även känslan av att ingen ställs till svars när skyltfönster krossas gång på gång och det dagligen snattas i närbutiken.
Thornberg måste leda polisen i en offensiv mot alla former av brott. Och med målet att öka tryggheten på alla plan – inte att göra punktinsatser för att putsa till statistiken.
Han tar vid i ett skede då långt fler måste lockas till polisutbildningarna för att infria de politiska målen om tusentals fler poliser. Och i en oroväckande trend med angrepp mot polisen och svårigheter att rycka ut dit behoven är allra störst.
Utvecklingsområdena – som det heter på politikerspråk – är många för den myndighet som nye rikspolischefen ska leda.
"Det krävs en nästan gudalik person för att klara av det här jobbet", säger rättskunskapsprofessorn Bo Wennström till TT.
Det är alltså att hoppas att Anders Thornberg visar sig vara just så väl lämpad för uppdraget som det framhålls i kommentarerna just nu.
Läs alla artiklar om: Ny rikspolischef
Gå till toppen