Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ölbloggen

Håkan Engström: Lokalt är ofta bäst

Husbryggt i Karlstad och Sibbarp.

Bild: Christoffer Lomfors
I Karlstad igår kväll fick jag en ipa med riktigt frisk humle från ett litet lokalt bryggeri, Good Guys. Namnet antyder fantombryggare, men jo – Good Guys har verkligen ett eget bryggeri. Några kvällar i veckan serverar de till och med ölen på plats, i sitt taproom. Fast denna ipa, som kallas Pilot IPA och ligger på 7,0%, drack jag på Bishops Arms. Gräsig, frisk, med lite tall.
https://www.goodguysbrew.com/
Inte alla öltyper vinner jättemycket på att serveras färskt (även om det sällan skadar), men ipa hör till fräschingarna. Gammal humle kan vara rätt trist, och ipor är humlepräglade. Jag drack igår också en förvisso maltigare ipa från Wermlands Brygghus: fruktig, diffust tropisk. Gott till att börja med, men nej – här rådde lätt kaos.
Nu är jag tillbaka, på Bishops. Har beställt en vete-session ipa från Good Guys. 5,0%. Tja. Den är som hybridöl tenderar att vara: obestämd. Det ena tar ut det andra.
Ett av mina favoritbryggerier på hemmaplan är Sibbarps Husbryggeri. Denna fredag hamnar ytterligare två av deras öl på Systembolaget. Det rör sig dels om deras Continental Ale (präglad inte minst av den bayerska humle, Callista, som bryggaren själv varit med och skördat), dels om en kaffe-brown ale som skapats i samarbete med mitt favoritkafé: Kafferosteriet i Malmö.
Gå till toppen