Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Malmö FF startar fotbollsakademi med Korsbackaskolan

Korsbackaskolan i Kävlinge startar fotbollsskola tillsammans med Malmö FF. ”Det blir fotboll på schemat tre dagar i veckan för de som går i fotbollsklassen. Det här kommer att bli ett schvung för hela skolan”, säger Korsbackaskolans rektor Mats I Svensson.

Korsbackaskolans rektor Mats I Svensson har startat fotbollsklasser på två skolor tidigare, i Landskrona och Höör. ”Ju mer idrott desto bättre blir måluppfyllelsen med högre betyg” säger han.Bild: Maria Sehlin
I höst startar fotbollssatsningen på Korsbackaskolan.
– Det här är en möjlighet för de elever som vill att få mer idrott på schemat. Intresset är mycket stort, säger Mats I Svensson.
Det blir en fotbollsklass i årskurs 7 till att börja med, sedan byggs satsningen på för att bli en klass i varje årskurs i högstadiet. 24 elever födda 2005 antas till den första klassen.
– Själva uttagningen görs i mars, av MFF:s tränare. Vi har inga anspråk på elevernas betyg, det är provträningen som avgör om eleverna blir antagna, säger Mats I Svensson.
Han räknar med att det blir främst Kävlingeelever som söker men kanske även en del från grannkommunerna. Mats I Svensson har själv en bakgrund som fotbollsspelare i allsvenskan, för Landskrona Bois, och har tidigare startat fotbollsklasser två gånger, i Landskrona och i Höör.
– Jag har sett hur fotbollssatsningen blir ett lyft för hela skolan med en stegring av betygen, säger han.
”Inga skolämnen försvinner. Tvärtom går de här eleverna längre tid i skolan några dagar i veckan” säger Mats I Svensson.Bild: MATHILDA AHLBERG
Eleverna som kommer in i fotbollsklassen kommer att delas upp i två klasser för att få en spridning, inte minst ur ett genusperspektiv då det sannolikt blir fler pojkar än flickor som söker säger han. Upplägget blir att fotbollseleverna har fotboll på schemat tre dagar i veckan, sammanlagt 5 till 7 timmar i veckan.
– Inga skolämnen försvinner. Tvärtom går de här eleverna längre tid i skolan några dagar i veckan, det är kanske medaljens baksida samtidigt får de göra det de tycker är roligt, säger Mats I Svensson.
På sikt kan han även tänka sig att utöka med klasser för andra sporter, som handboll.
Det finns nu 12 fotbollsakademier i MFF:s regi runt om i Skåne, Korsbackaskolan blir den 13:onde.
– Vi vill att fler barn ska få möjlighet att träna fotboll. Vi har sett att det ger väldigt bra effekt på skolresultaten för de här barnen, det blir helt enkelt roligare att gå i skolan, säger den förre MFF-spelaren Jan-Olov Kindvall som är ansvarig för fotbollsakademierna hos MFF.
– Vi startade en gång detta för att vi hade många spelare som inte kom in på gymnasiet. Vårt mål är att fler elever ska bli behöriga till gymnasiet, säger han.
MFF står för tränarna och det är ofta före detta spelare som kommer till skolorna.
– De elever som kommer in är duktiga fotbollsspelare, men det är inte i första hand talangscouting för vår del – även om det är klart att vi håller viss uppsikt, säger Jan-Olov Kindvall.
Onsdagen den 14 februari blir det informationsmöte på Korsbackaskolan för intresserade elever och deras föräldrar.
Här kan du läsa mer om MFFs fotbollsakademier.
Gå till toppen