Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Båt förliste på Medelhavet – 90 befaras döda

Omkring 90 människor befaras ha drunknat i ännu en båtolycka på Medelhavet. De flesta av människorna ombord tros ha varit pakistanska migranter som försökte ta sig från Libyen till EU.

Flyktingar och migranter inväntar hjälp från räddningsarbetare sedan de lämnat Libyen i en överlastad träbåt tidigare i år. Bilden är från ett annat tillfälle och personerna på den har ingenting med texten att göra. Arkivbild.Bild: AP/TT
Båten kapsejsade väster om den libyska staden Zuwara någon gång under natten eller de tidiga morgontimmarna på fredagen, det exakta klockslaget är ännu okänt. Två av passagerarna lyckades rädda sig genom att simma in till land, medan en tredje plockades upp av en fiskebåt, enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM). Tio kroppar har spolats i land i Libyen: åtta pakistanier och två libyer.
– Vi har informerats om att majoriteten av offren är pakistanier. Och eftersom två av kropparna som spolats i land är libyer tror vi att några på båten också har varit libyer. Men vi behöver fortfarande veta mer för att kunna bekräfta den sammanlagda dödssiffran och alla offrens nationaliteter, säger IOM:s talesperson Olivia Headon till TT.
Farkosterna som migranterna köper sig en plats på är ofta i dåligt skick, enligt IOM.
– Det som vanligtvis händer är att båten blir instabil eftersom de lastas med för många passagerare. Det finns i regel fler än 100 människor ombord, och vi känner bara till tre överlevande, vilket antyder att dödssiffran kan stiga, säger Olivia Headon.
IOM försöker nu få tag på de tre överlevande för att bistå dem, men också för att få fler uppgifter om händelsen och hur många som fanns ombord.
– Det kan dock bli svårt för oss att hitta dem eftersom de som gör dessa resor ofta försöker undgå att upptäckas, säger Olivia Headon.
I lördags räddade italienska kustbevakningen omkring 800 människor ur fem olika båtar i Medelhavet. Två drunkningsoffer kunde bärgas och sju barn fick föras till sjukhus med vatten i lungorna.
Över 3 000 människor drunknade då de försökte fly över Medelhavet under 2017, enligt IOM.
Fakta

Flykten över Medelhavet

Hittills i år, under januari månad, har 6624 migranter och flyktingar tagit sig till Europa över Medelhavet, enligt den internationella migrationsorganisationen IOM.

Samtidigt har 246 människor dött under färden.

Under samma period i fjol anlände 5983 människor, medan 254 dog.

Totalt tog sig 178721 människor till Europa över havet under förra året. 3116 människor drunknade (eller förklarades saknade).

Källa: IOM

Gå till toppen