Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Erik Magnusson: De ökade samhällsklyftorna sätter press på Löfven

Skillnaderna i inkomst mellan fattiga och rika svenskar är större idag än någonsin tidigare i modern tid. Siffrorna är entydiga och har lagts fram av OECD, Eurostat och Statistiska Centralbyrån.
Att Sverige präglas av en stadigt ökande ojämlikhet är ytterst besvärande för statsminister Stefan Löfven (S) inför stundande valrörelse.

Statsminister Stefan Löfven (S) talade om jämlikhet på SSU-kongressen i höstas. Nu möter han kritik från SSU för att jämlikheten minskat mellan rik och fattig.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Statsministern möter nu kritik från två håll – dels internt från LO och SSU som vill se någon form av höjda kapitalskatter, dels från Vänsterpartiet som på fredag inleder partikongress med ökad rättvisa som huvudtema. Men också från den borgerliga oppositionen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen