Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Grekisk minister hotad efter namnkonflikt

Den grekiske utrikesministern har mottagit ett hotbrev som har att göra med landets namnkonflikt med Makedonien. Arkivbild.Bild: Burhan Ozbilici/AP
Den grekiska polisen utreder ett hotbrev som skickats till landets utrikesminister, Nikos Kotzias. Vem som skickat brevet är inte känt, men av innehållet framgår det att det handlar om den infekterade konflikt som pågår mellan Grekland och Makedonien gällande det senare landets namn.
Konflikten har pågått ända sedan Makedonien bröt sig ur det forna Jugoslavien 1991. Grekland har ett eget område kallat Makedonien och menar att grannen i öst i och med sitt namnval, samt vissa delar sin konstitution, implicit anser sig ha rätt till vissa delar av Greklands territorium.
Det här har satt käppar i hjulet för Makedoniens ambitioner om medlemskap i både EU och NATO. När landet anslöt sig till FN gjorde man det under namnet "Före detta jugoslaviska republiken Makedonien".
Gå till toppen