Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Justitieministern kände sig trygg i tryggaste kommunen

Trygghet och säkerhet var i fokus när justitieminister Morgon Johansson (S) besökte Sveriges tryggaste kommun, moderatstyrda Lomma, på fredagen.
– Ja, det känns tryggt här. Här finns en del bra idéer som mycket väl kan användas i andra kommuner, säger Morgan Johansson.

”Här kan vi hämta en del idéer” sa justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vid sitt besök på Lomma bibliotek.Bild: Lars Brundin
På Lomma bibliotek väntade ett 70-tal personer för att lyssna till vad ministern hade att säga.
– Det känns särskilt lämpligt att komma till Lomma efter utmärkelsen tryggaste kommunen, det är en bra utgångspunkt, inledde han mötet.
Läs mer: Lomma utsedd till Sveriges tryggaste kommun – igen
Morgan Johansson gick därefter över till att berätta om ”vad staten gör för tryggheten”. Det handlade om att fler poliser ska utbildas, att kameror ska sättas upp på särskilt brottsutsatta platser, att tullen ska rustas bättre för att förhindra införsel av vapen och narkotika och hur de hoppas kunna minska inbrotten:
– Till den här delen av landet kommer det stöldligor från andra länder, de står för nästan hälften av inbrotten. Vi vill förhindra utförsel av stöldgods och kommer redan i nästa vecka med åtgärdspunkter som ska kunna förhindra det, säger Morgan Johansson.
– Det är inte bara inbrott utan stöldligorna stjäl båtmotorer, fina bilar, skogsmaskiner. Vi har börjat samarbete med de länderna och kommer att göra mer, säger han.
Besökarnas frågor rörde bland annat säkerheten för blåljuspersonal, vallöften och tiggare.
”Det är inte så ofta det är ministerbesök, vi är politisk intresserade och nyfikna på vad han säger” sa Sigge Meurling från Bjärred och Amir Ghanaatifard från Staffanstorp som använde håltimmar på Katedralskolan till att lyssna på justitieministern.Bild: Maria Sehlin
Tidigare på dagen hade Morgan Johansson ett möte med Lommas kommunpolis, säkerhetschef, fältgruppsansvarig och kanslichef där de berättade om hur de arbetar tillsammans.
Vad tar du med dig från Lomma, Morgan Johansson?
– Bland annat hur man arbetar med trygghetsvärdar, det är en bra modell som fler kan ta till sig, och räddningstjänstens sätt att jobba med Offensiva bilen (en mindre bil som personalen i deltidsbrandkåren har med sig hem, redaktionens anmärkning) är intressant, det har jag inte stött på någon annanstans. Och att man har ett tätt samarbete kring trygghet och säkerhet.
Är det framgångskoncept som kan appliceras på andra kommuner?
– Ja, det kan mycket väl finnas intresse för det. Sedan ska man inte glömma att Lommas struktur är en del i framgången: låg arbetslöshet, befolkningen, låga sociala problem och satsningar på skolan bidrar till hur det ser ut här, säger Morgan Johansson.
Efter besöket var såväl kommunalråd som oppositionsråd i Lomma nöjda med besöket.
– Jätteroligt att de intresserar sig för oss och våra satsningar, säger Anders Berngarn (M).
– Jag är stolt att få visa upp det som är unikt i Lomma, säger oppositionsrådet Lisa Bäck (S).
Frågor

Så svarade ministern publiken

Hur ska man komma tillrätta med tiggare som organiseras av ligor?

Svar: En skärpning av regler för människohandel är på gång för att komma åt organiserade ligor.

Är det aktuellt med militärer som patrullerar gatorna?

Svar: Nej, det har aldrig varit aktuellt, det var en feltolkning.

Hur arbetar ni mot raketbeskjutningar och stenkastning mot räddningspersonal?

Svar: En snabbutredning har gjorts och vi kommer att lägga ett lagförslag om att straffen ska skärpas rejält för attacker mot blåljuspersonal.

Snart är det dags rösta, är det inte dags att ni går från siffror till att berätta vad ni verkligen ska göra när det gäller frågor som folk bryr sig om skola, våldtäkter, misshandel?

Svar: Det kommer mer och mer info ju närmar valet vi kommer. Det är viktigt att knyta ihop straff med förebyggande arbete. När det gäller sexualbrott kommer ett förslag till ny lagstiftning i mars, om samtycke, och skärpta straff.

”Hela samhället måste engagera sig i det förebyggande arbetet”, sa Morgan Johansson till de som kommit för att lyssna i Lomma bibliotek.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen