Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mattias Oscarsson: Kineserna kommer!

Ska du på bio till helgen hamnar du antagligen på en kinesisk bio. Sedan drygt ett år tillbaka ägs nämligen Sveriges största biokedja, SF, av den amerikanska kedjan AMC som i sin tur ägs av kinesiska Wanda – ett av de viktigaste verktygen för diktaturen Kina att öka sitt kulturella inflytande, sin mjuka makt, globalt.

Wu Jing i patriotiska "Wolf warrior 2" (2017), den största inhemska biosuccén i Kina någonsin.
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Spelar det då någon roll för vad som visas på din hemstads biograf? AMC har bedyrat att de kinesiska ägarna inte lägger sig i programsättningen, men det behövs knappast eftersom Hollywood redan i åratal har bugat och krusat sig för kineserna. Den kinesiska biomarknaden håller på att gå om den amerikanska i intäkter, och därför anpassas filmerna efter Kinas censurkrav. En kinakritisk storfilm som "Sju år i Tibet" (1997) hade varit otänkbar idag. Idag är kineserna rättrådiga medhjälpare till Hollywood-hjältarna, bland annat i science fiction-filmer som "Arrival" och "The Martian".

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen