Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Oroligheter väntar om Odinga grips

Två politiker som närvarade vid den symboliska ceremonin då Kenyas oppositionsledare Raila Odinga svors in som "folkets president" har gripits av polisen. – Situationen kan eskalera bortom all kontroll om även Odinga grips, säger statsvetaren Anders Sjögren.

Miguna Miguna (med blå slips) syns till vänster om Odinga på bilden som togs vid tisdagens ceremoni.Bild: Ben Curtis/AP/TT
En av de gripna är Miguna Miguna, ledare för Nationella motståndsrörelsen som nyligen kriminaliserades av regeringen. Han greps i sitt hem i huvudstaden Nairobi före gryningen på fredagen. I onsdags greps parlamentsledamoten TJ Kajwang som arrangerade ceremonin, men släpptes sedan mot borgen. Båda två riskerar nu att ställas inför rätta för förräderi.
Miguna och Kajwang stod sida vid sida med oppositionsledaren Raila Odinga i tisdags, då Odinga svors in som "folkets president". Ceremonin var en del av oppositionens kampanj mot fjolårets presidentval som oppositionsledaren anklagar för att ha varit riggat.
Anders Sjögren, statsvetare vid Nordiska Afrikainstitutet och Uppsala universitet, fruktar att ett gripande av presidentkandidaten Raila Odinga, som bojkottade presidentvalet sedan omfattande valfusk uppdagades, kan få allvarliga konsekvenser.
– Jag vågar inte tänka på vad som kan hända. Men det skulle kunna leda till enorma oroligheter i hela landet, säger han till TT i telefon från Kenya.
Upplopp bröt ut i området Kibera i Nairobi på fredagen i samband med demonstrationer mot gripandena.
Tre tv-kanaler som direktsände ceremonin har fått sina sändningar strypta av regeringen. Kanalerna var fortfarande avstängda på fredagen, trots en domstolsorder om att öppna dem igen. FN och USA har kritiserat Kenya för tilltaget. Samtidigt har både USA och Afrikanska unionen uttryckt kritik mot Odingas utspel.
– Gissningsvis är gripandena än så länge en signal nedåt mot oppositionsledare: att vi kommer att slå till hårt, säger Sjögren som tror att regeringen möjligen kommer att ha is i magen när det gäller Odinga.
– Odinga har en så stark särställning, och stödet för honom är så pass starkt. Så det skulle kunna rulla på och bli riktigt otäckt om han grips.
Samtidigt finns tecken på splittring inom oppositionen.
– Vid ceremonin I tisdags var inte alla oppositionsledare med. De fick mycket kritik för det och kallades förrädare. Men i går visade de upp sig tillsammans på en presskonferens och talade om enighet, säger Sjögren.
– Om man lyckas svetsa samman sig igen och fortsätter att utmana regeringen, då får vi se vad som händer i den här gripandefrågan.
Oppositionens krav är omfattande reformer av valsystemet och valadministrationen, samt ett nytt rättvist val. Men eftersom Odingas anhängare bojkottade omvalet sedan omfattande valfusk avslöjats, så är oppositionens enda sätt att sätta tryck på regeringen att demonstrera och genomföra manifestationer.
Fakta

Bakgrund: Valet i Kenya

Liksom i valet 2013 stod kampen i augusti mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partigrupperingen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen (förkortat Nasa). Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid båda tillfällena.

Efter valet 2007 bröt omfattande oroligheter ut som totalt kom att kosta över 1 000 människor livet.

Årets val den 8 augusti var 72-årige Odingas fjärde försök att bli president. Även den här gången förklarade valkommissionen den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som vinnare, med 54 procent av rösterna. Men resultatet överklagades och ogiltigförklarades den 1 september på grund av "oegentligheter".

Omvalet hölls den 26 oktober, trots att Odinga bojkottade det eftersom han ansåg att reformerna inte varit tillräckliga och att det därmed inte skulle bli rättvist.

Landets högsta domstol har lagt skulden för problemen på Kenyas valkommission IEBC.

Gå till toppen